Свободно време

6 от най-добрите романи, писани от жени

Книги, които са обичани и до днес

08.08.2023г. / 14 44ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Дълго време в миналото текстове и книги, написани от жени, редовно са били отхвърляни от издатели и критици като твърде прости, несъществени, твърде романтични или изобщо – неинтелектуални. съвременната литературна среда днес е различна и сега талантливите писателки могат не само да пишат свободно, без да крият имената си, но и да получат световна слава.

Стажантът на Az-jenata.bg Виктория Попова ви представя селекция от романи, написани от жени по различно време и в различни жанрове, които заслужават вашето внимание, ако все още не сте се запознали с тях.

Шарлот Бронте, „Джейн Еър“

Един от най-обичаните романи на Шарлот Бронте, който все още е актуален със своя сюжет. Книгата първоначално е публикувана под псевдонима Корел Бел и има за цел да демонстрира на обществеността чувствата и емоциите на самата Шарлот Бронте. Историята е разказана от първо лице, карайки читателя да се почувства по-близо до главната героиня.

Читателят ще проследи Джейн от детството ѝ до средата на живота ѝ и периода на работа при мистър Рочестър, човек с красива душа, в когото тя се влюбва.

Любимите ни цитати от вдъхновяващи книги и автори

Джейн Остин, „Гордост и предразсъдъци“

„Гордост и предразсъдъци“ е шедьовър на английската литература, написан от Джейн Остин през 1796 – 1797 г. И до днес този роман не е загубил своята популярност.

В семейство Бенет има пет дъщери и практически никакви изгледи за техния успешен брак... С усет и подредба, с тънък хумор и психологизъм, Джейн Остин рисува картина на идеята, че всяко момиче има шанса да срещне своя „мистър Дарси“.

Вдъхновяващи цитати от Луиз Хей

Маргарет Атууд, „Историята на прислужницата“

Сюжетът се основава на историята на Офред, която живее в близкото бъдеще. Светът, в който живее прислужницата, е изцяло доминиран от мъже.

В този свят жените нямат право на лична собственост, на работа, на любов, на четене и писане. Забранено им е да правят обикновени ежедневни женски неща: не могат да тичат сутрин, да правят пикници и партита, забранено им е да се омъжват повторно. Остава им само една функция – да раждат и да се подчиняват.

Веднъж на ден тя може да пазарува, но не трябва да говори или да помни. Веднъж месечно тя се среща с господаря си – Командира – и се моли от сношението им да се роди здраво дете. Книгите на Атууд оживяват и на малкия екран, след като HBO направи сериал по тях.

Неразкривани цитати на Фрида Кало

Луиза Мей Олкът, „Малки жени“

Книгата се основава на спомените на писателката от собственото ѝ детство. Главните герои – Маргарет, Джо, Бет и Ейми Марч – са млади и напълно различни сестри. Докато чакат баща си да се завърне от войната, те се карат и се сдобряват, сприятеляват се, влюбват се, растат и търпят несгоди, в резултат на което се превръщат от момичета в малки жени.

През 2003 г. книгата е класирана на осемнадесето място в списъка на BBC за 200-те най-добри романа.

Иконата Мерилин Монро в цитати

Ан Бронте, „ Тайнствената непозната“

Тази книга разказва на своите читатели историята на жена, която спасява себе си и сина си от домашно насилие от съпруга си. Днес тази книга се смята за една от първите феминистки творби.

Вдъхновяващи цитати на велики жени в историята

Мери Шели, „Франкенщайн“

Трагична и дори страховита книга. Разказва историята на талантливия учен Виктор Франкенщайн, който се е научил да съживява материята. Създавайки чудовище от части от мъртви тела, той получава своя маниакален преследвач.

Историята на едно ужасно чудовище се издига в култ и поражда десетки свързани творби около нея: от анимационни сериали до комикси.

Коментирай