Свободно време

Забавни психологически факти

Писането на ръка прави децата по-умни

05.09.2023г. / 16 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно няма човек, който някога да не се е замислял върху своите емоции, да е търсил обяснение за своето поведение или на другите. Живеем в чуден свят и толкова много неща могат да провокират мисленето ни и това да търсим отговори на куп въпроси. Днес споделяме с вас няколко любопитни психологически факти. 

Говоренето на чужд променя нашите решения. Според проучване, проведено в Чикагския университет, студентите, използващи чужд език, са взели по-малко емоционални и по-рационални решения. 

Някои емоции са универсални. Без значение къде се намирате по света, хората ще разпознаят емоциите изписани на лицето ви дали изпитвате тъга, щастие, дали сте отвратени, уплашени, ядосани, изненади. 

31 безценни мисли, които ще направят деня ви по-добър

Хората, които са най-некомпетентни, са най-малко осъзнати за собствената си бездарност. Това още се нарича ефект на Дънинг-Крюгер, който описва когнитивната пристрастност, че хората с ниски способности за дадена задача са най-склонни да надценят представянето си. Тези хора просто не успяват да осъзнаят липсата на способности, което ги прави неспособни да бъдат обективни.

Писането на ръка прави децата по-умни.  Въпреки че живеем в свят, който става все по-дигитален, според западни психолози, децата, пишещи на ръка, учат повече и запомнят по-добре от тези, които използват клавиатура. Според учените, това може да се дължи на факта, че ръкописът активира повече сетива, което помага да се създадат връзки между различните части на мозъка.

Любимите ни цитати от вдъхновяващи книги и автори

Някои хора могат да помиришат цветовете, да видят формата на емоциите или да чуят форми. Този невропсихологичен феномен се нарича синестезия и се случва, когато умът ни неволно смесва усещания, които обикновено се изпитват отделно. Хората, които го изпитват, са склонни да се раждат с това умение.

Щастието е заразно. Тъгата също. Основата на този феномен може да е естествената ни склонност да имитираме поведението и изражението на лицето на другите. Според учени, този емоционален синхрон се случва несъзнателно, но степента му зависи от интимността, която споделяме с другия човек.

Нещата, които са ни се случили в ранна зрялост са най-дългосрочни. Предпочитанието ни да си припомняме спомени от юношеството и ранната зряла възраст се нарича „избухване на спомените“ и може да се дължи на многото промени, които преживяваме през това време, а умът ни е склонен да помни промени повече от малко по-монотонни периоди.

33 вдъхновяващи мисли, които ще ви накарат да започнете да тренирате

Друг психологически факт е, че нашите приятели знаят бъдещето на романтичната ни връзка по-добре от нас. Според западни специалисти, ако сме влюбени и искаме да знаем дали връзката ни ще продължи, обикновено ни е трудно да преценим това, тъй като гледаме през „розови очила“. От друга страна, нашите близки и приятели, имат различен поглед върху взаимоотношенията ни. Разбира се, крайното решение дали а бъдем във връзка с някого трябва да е само наше, а не да се поддаваме на влияния. 

Свързани статии

Според психолози, хората, които са мечтатели, са по-склонни да бъдат интелигентни и креативни. 

Преживяванията ни правят по-щастливи от материалните подаръци. Ако искате да подарите идеалния подарък, не забравяйте, че психологическите изследвания показват, че купуването на преживявания има по-траен положителен ефект върху щастието на хората, отколкото материалните предмети, и поглеждайки назад, хората също ще вярват, че са похарчили парите си по-разумно.

Изолацията може да навреди на здравето ни. Да бъдем социално изолирани и да се чувстваме самотни имат сериозни последствия за здравето ни. Самотата ни прави по-склонни към лошо психично здраве и може да доведе до сериозни, нежелани сърдечносъдови заболявания. 

По материали от ponly.com

Коментирай
Здраве и красота