Инициативата „Моят зелен град“ се проведе за 16-а поредна година

Тя е насочена към опазването на околната среда

19.09.2023г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Инициативата „Моят зелен град“ се проведе за 16-а поредна година

Над 1 000 служители от Системата на Кока-Кола в България се включиха в традиционната доброволческа инициатива на компанията „Моят зелен град“. С общи усилия те почистиха замърсени локации в близост до София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Инициативата се организира за 16-а поредна година, като подкрепя Световния ден за почистване (World Cleanup Day) и кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“.

Доброволците събраха разделно над 760 чувала с пластмасови, хартиени, стъклени, метални и текстилни отпадъци, които бяха предадени за рециклиране.

Най-голямата група от доброволци по традиция се събра в столицата, като към тях се присъедини и обичаният изпълнител Владимир Ампов – Графа, който от години е сред посланиците на голямото почистване на България. Заедно те почистиха замърсените участъци в Ловния парк, който се простира на площ от 2555,5 дка в сърцето на София.

„Изключително щастлив съм, че за поредна година нашата визия за устойчиво развитие и „Свят без отпадъци“ бе споделена от колегите ни и техните близки. С общи усилия днес екипът ни премахна от картата на България стотици тонове разделно събрани отпадъци и им благодаря от сърце за добрия пример, който заедно с местните общности предаваме към децата ни. Безценно е, че те вече разбират разликата между това да почистват и да не замърсяват. А това е първата и най-важна стъпка към голямата промяна и реализирането на голямата ни цел – премахването на отпадъците от опаковки и постигането на кръговия модел „от бутилка в бутилка“, сподели Саша Маркович, генерален директор на Кока-Кола ХБК България.

Инициативата „Моят зелен град“ се провежда в подкрепа на глобалните ангажименти на Системата на Кока-Кола до 2030 г. да постигне еквивалента на 100% събиране и рециклиране на всяка продадена от компанията бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните издания на кампанията екипът на Кока-Кола успя да озелени, почисти и облагороди редица местности, горски пространства и паркове у нас. В предходните си доброволчески акции те засадиха над 7 декара гори, събраха над 3 000 чувала с отпадъци от десетки локации в страната, почистиха над 30 км крайбрежни зони, трансформираха 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за събиране на пластмаса и подкрепиха други общественополезни инициативи.