Свободно време

Д-р Васил Стоянов: Българките са жени, за които визията е от голямо значение

01.10.2023г. / 08 30ч.
Аз жената
Д-р Васил Стоянов. Снимка: личен архив.

Д-р Васил Стоянов. Снимка: личен архив.

Днес за нашите читатели ще говори д-р Васил Стоянов, естетичен дерматолог с повече от 33 години професионален опит в чужбина. Оторизиран и обучаващ треньор за България по методите Фейслифтинг–Тредлифтинг и Плазмолифтинг. От година д-р Стоянов е на българска земя и практикува в Център Дермалайф в София и в Естетичен център Виталайз в Бургас. 

Днес той ще говори за две от най-често използваните техники в областта на естетичната дерматология, а именно за хиалуроновите филъри и т.нар. скин бустери. Каква е разликата между тях? И какви са предимствата на скин бустерите? 
 
През последните години сред грижите за красотата се нареждат две основни техники – хиалуронови филъри и т.нар. skin бустери. Каква обаче е разликата между тях? И какви са предимствата на skin бустерите? 
 
Основният компонент на голяма част от филърите и скин бустерите е хиалуроновата киселина. Филърите служат за създаване на обем, запълване на гънки и по-дълбоки бръчки. Представляват гел с различна плътност за различна дълбочина на инжектиране и съдържат стабилизирана (или свързана, омрежена) хиалуронова киселина (ХК). 

Скин бустерите служат за хидратация, поддържане или възстановяване на хидрорезерва на кожата, стимулират фибробластите за производство на колаген, еластин и други компоненти на дермата. Съдържат нестабилизирана или частично стабилизирана хиалуронова киселина с различна молекулна маса (високо молекулна, нискомолекулна или комбинация от двете).  

Нискомолекулната ХК осигурява бърза хидратация и освежаване. Високо молекулната осигурява запълване на дермата, лифтинг ефект и поддържане на хидрорезерва на кожата. 

Хиалуронова киселина е изключително хидрофилно вещество, като една молекула може да задържа до 400 молекули вода с много активен метаболизъм. Намира се най-много в кожата, ставната течност, очна ябълка и др. Обновява се напълно за 24 часа. Това от една страна се дължи на много активни синтетични процеси и много активна биодеградация (или разрушаване) за сметка на действието на голяма група ензими от друга страна. 

Стабилизацията на хиалуронова киселина е процес на свързване на нейните молекули, най-често с химичен агент, в резултат на което тя става нечувствителна към разрушаващите я ензими и се локализира дълго време в тъканите. Това прави  ефекта на филърите по-дълготраен. 
 
Какво представляват колагеновите стимулатори, каква е тяхната роля за поддържането на красива визия и млада кожа? 
 
Колагено стимулаторите са голяма група вещества способни да стимулират колагенопроизводството чрез различни механизми: стимулация на фибробластите, с пептиди и растежни фактори, ефекта на дразнене и асептичното възпаление (например мезоконци). Тези вещества може да са в течно състояние за инжектиране или във вид на конци за имплантация в кожата. В последно време тази терапия се прилага все повече и стана базов елемент в антиейдж лечението. Едни от най-активните колагеностимулатори са полимерът на млечната киселина (PLLA) и калциевият хидроксил апатит. Те са ендогенни вещества (синтезират се в организма), затова при инжектиране не предизвикват никакви нежелани реакции. Това са препарати в течно състояние за инжектиране, най-често в техника на армиране на кожата. Но може да се използват и за създаване на обем. От синтетичните материали активни колагеностимулатори са поликапролактона (PCL) и полидиаксанона (PDO). Може да са във вид на конци, а поликапролактонэт във вид на гел, филър и в течно състояние за инжектиране и армиране на кожата. 

Кои са подходящите грижи и терапии за кожата през есенно-зимния период? 

Есенно-зимният период е времето за терапии, които не може да се прилагат по време на активно слънце. Това са многото видове пилинг на химична основа или на основата на ретинола, различни видове лазер, импулсна светлина (IPL). Тези терапии са много ефективни, но имат определен период на възстановяване. Колкото по-агресивна е използваната технология, толкова по-дълга е рехабилитацията, но и самата терапия е по-ефективна. 

Трябва да отбележим, че тези технологии се развиват в направлението на минимална рехабилитация. В днешният динамичен живот не всеки може да си позволи да изпадне за дълго време от социалния живот. Затова на пазара се появиха пилинги с големи концентрации на стабилизирани киселини (например трихлорацетна ТСА),  ретинол, след които няма възстановителен период.  

Каква терапия е най-подходяща в конкретен случай ще прецени вашият естетичен дерматолог. 
 
Бихте ли споделили няколко задължителни грижи за здрава и красива кожа, които дамите не бива да пропускат? 
 
Грижата за вашата кожа се състои от два задължителни компонента. Първият е домашната грижа, вторият е професионална грижа в условията на клиника или салон. Правилно подбраната домашна грижа е ключът към успеха. Тя, както и професионалната грижа, се базира на препоръките на вашия естетичен дерматолог. Той ще ви ориентира какво е най-подходящо за вашия тип кожа съобразно възрастта, начина на живот, тип хранене и т.н. Като акцентът винаги е на активните компоненти, а не на търговски марки.  

Но ако говорим за нещо, което бих отнесъл към задължително, това е грижата с ретинол съдържащи средства, както за професионално използване, така и за домашна грижа. 
 
Какво представлява Jalupro Super Hydro и в кои случаи може да се прилага? Има ли някакви ограничения? 
 
Jalupro Super Hydro е нов хибриден продукт в естетиката. Jalupro Super Hydro е продукт, който има качествата и на филър, и на ревитализант или бустер. Може да го наречем мезофилър, бустерфилър и колагеностимулатор с голяма плътност и издръжливост, който продължително време отделя активните си съставки в дълбочина на кожата – лигаменти (укрепващ апарат), мастни депа, дерма. 
 
Jalupro Super Hydro има хибриден състав, като общата концентрация на хиалуроновата киселина е без аналог – 80 мг. за 2,5 мл. продукт: 

* Високомолекулна хиалуронова киселина: HMW HA 2 000 kD. 

* Нискомолекулна хиалуронова киселина: LMW HA 200 kD. 

* 4 аминокиселини, влизащи в състава на колагена: глицин, пролин, лизин, левцин. 

* 3 нови аминокиселини, отговорни за синтеза на еластина: аланин, валин, аргинин. 

* 3 биомиметични пептида, активиращи растежните фактори за фибробластите и блокиращи гликацията и дезинтеграцията на колагена. 

Този прецизен състав генерира тройно действие в кожата: 

1. Хидратация и протекция, дължаща се на нискомолекулната хиалуронова киселина. 

2. Лифтинг ефект, дължащ се на високомолекулната хиалуронова киселина и колагеновите бустери. 

3. Стимулиране, стягане и подмладяване на свързващите лигаменти на кожата, което предотвратява възрастовите птози на мастните депа. 
 
Продуктът може да служи за профилактика на стареенето при по-млади хора 25-35 годишни. 
Продуктът може да се прилага във всяка по-зряла възраст и е съвместим с останалите естетични процедури в определен порядък .

Може да се използва и за третиране на шията. Jalupro Super Hydro се прилага на 2 сесии един път месечно и поддържащи процедури на 3-6 месеца. 

Може да се комбинира с другите продукти Jalupro Classic и Jalupro HMW. И с козметична серия Jalupro и прием на хранителна добавка Jalupro. 
 
Смятате ли, че българките се грижат добре за кожата си и вече имат достатъчно знания и информация как да го правят? 
 
Българките са жени, за които визията е от първостепенно значение и в това отношение са в първите редици, не само в Европа. Работейки 33 години в чужбина, от които 18 в естетичната медицина, мога да го кажа абсолютно уверено. Затова те полагат много грижи, голяма част от тях са много добре информирани, проявяват жив интерес към новите технологии. Идват все по- млади пациентки, които искат да запазят младото излъчване и използват това, което можем да предложим, с превентивна цел. 
 
Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg? 
 
Пожеланието ми към Вашите читателки е да обръщат повече внимание на здравето като цяло. Кожата е огледалото на здравословното състояние на организма, върхът на айсберга. Физическото здраве, психическото здраве, сексуалното здраве, правилното хранене, спортът са базовите елементи, които ни правят млади, независимо от биологическата възраст. А нашата работа помага да запазим младото излъчване за дълго време. И ефектът от всяка една технология е по-добър, когато се използва с превентивна цел.