Свободно време

9 начина да подобрите настроението си още сега

Живейте за мига 

09.10.2023г. / 14 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В забързаното ежедневие изглежда да попаднете в лапите на лошото настроение е доста по-лесно, отколкото да запазите позитивизма си. Но как очаквате да ви спохождат щастливи събития, ако постоянно сте негативни и отчаяни? Можете ли да подобрите деня (и живота!) си? В следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика как да направите това. Ето ги и тях:

Слушайте музика 

Добре известно е, че музиката може да повиши значително нивото на щастието ви и да намали чувството за безпокойство. Ето защо създайте си рутина и започвайте всеки ваш ден с песен. Пуснете любимия си албум и ще забележите как си тананикате, усмихвате се и танцувате, при това без дори да сте имали намерение. Музиката е начин да преминете по-леко през ежедневните задачи, които ви причиняват стрес – задръстванията, натовареността на движението, домакинската работа, времето преди важна среща или интервю. 

Пренаредете гардероба си 

Използвайте цялата негативна енергия, която ви е завладяла и я обърнете във ваша полза. Застанете пред гардероба си и направете основно почистване. Прегледайте стари дрехи или обувки, чанти, аксесоари. Помислете добре от кои наистина имате нужда. „Освободете се“ буквално и преносно от всичко излишно в живота. Това ще ви накара да усетите облекчение и чувство на лекота. Според японската философия – почистването е пречистване на нашия вътрешен и външен свят. За японците почистването е също толкова важно, колкото медитацията и йогата за нашата душа. То е свързано с енергията на изобилието, просперитета, достойнството, любовта, радостта, блаженството. Чистенето в източната традиция е свещена задача.

Разгледайте стари снимки 

Макар и все повече от нашите снимки да са на електронни носители, те все още имат свойството да ни карат да се усмихваме и да подобрим настроението си почти веднага. Любимите ви фотоси ще ви заведат веднага на мястото, което показват и освен това моментално ще усетите настроението, с което сте били, докато сте ги правили. 

Разходете се 

Когато сте ядосани или в лошо настроение, може би ви се иска да потънете в това си състояние, да не виждате никого и да не правите нищо, за да се почувствате по-добре. Но всъщност една разходка с бърза крачка може да ви накара да се чувствате много по-добре. Бързият ход ще ускори пулса и дишането ви, в резултат на което ще поемете по-голямо количество кислород и ще се почувствате по-свежи. 

Направете нещо добро за някой друг 

Малките актове на доброта ще ви помогнат да внесете повече позитивна енергия в живота си – при това не само във вашия, но и в този на другите. 

Облечете се добре 

Според една популярна поговорка: „Дрехата прави човека“.   Не знаем дали това е точно така, но със сигурност дрехите имат качеството да променят настроението ви. Ако не се чувствате добре, опитайте се да облечете дрехи, които ви карат да се чувствате така, сякаш можете да покорите света. Това важи с пълна сила за представителките на нежния пол, тъй като най-голямото женско оръжие си остава увереността и самочувствието. 

Научете се да се усмихвате 

Ако разговаряте с ваш познат, който наскоро е бил на екскурзия извън страната, той със сигурност ще ви сподели колко усмихнати и приветливи са хората там. В нашия манталитет сякаш не е „прието“ да се усмихваме, но една „служебна“ усмивка може да накара вас и човекът отсреща мигновено да се почувствате по-добре. Според редица проучвания, усмивката ще ви помогне да се освободите от стреса, ще подобри настроението ви, ще подобри състоянието на имунната ви система и дори ще ви помогне да живеете по-дълго. 

Четете книга 

В днешно време сме свикнали да разпускаме пред екрана на телевизора или мобилния телефон. Но дали това изобщо ни разтоварва? Според редица изследвания, това е точно обратното. Ето защо, ако наистина искате да се разведрите, да отпуснете съзнанието си и да подобрите качеството си на живот, намалете екранното време. Вземете любима книга, запалете ароматна свещ и се насладете на любимо четиво. 

Изживейте момента 

Забравете за миналото или бъдещето; за всичко, което е било или пък може да бъде. Единственото, което притежавате е настоящият момент и не правете грешката да го пропилявате. Моментът, който изживявате сега, никога няма да се повтори. Направете най-разумната инвестиция за бъдещето си – бъдете позитивни сега и не позволявайте на лошите мисли да ви объркат по пътя ви към по-добрата версия на самите себе си. 

Коментирай