Свободно време

6 неща, които да спрете да правите още сега, за да не съжалявате някой ден

Отказвате се прекалено бързо 

11.10.2023г. / 17 07ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Живеем ден след ден, забързани, залисани, а дните ни се нижат един след друг. Може би понякога обаче се случва нещо, което ни кара да излезем от комфортната си зона – събитие, с което съдбата си казва: „Спри. Помисли как живееш и намали оборотите.“ И макар често пъти да приемаме това като наказание, ако попитаме хора, които са преживели големи катаклизми, те биха ни казали, че са благодарни за тях. Че именно те са ги накарали да се замислят, да направят преоценка и да продължат напред – по-силни и по-добри. Водовъртежът на ежедневието въвлича всички ни и в него няма място за „излишни неща“ – като мечти и амбиции. Замисляли ли сте се кои са нещата, които ако не спрете да правите сега, ще съжалявате в бъдеще?

Ето и някои от тях:

Не сте себе си 

За да се опитате да се впишете в обществото, трябва да спазвате някои неписани правила и норми. Ако погледнете група колеги от една фирма, можете ясно да забележите, че те имат сходни интереси, стил на обличане и т. н. Сякаш за да сте част от колектива, вие трябва да отговаряте на определени изисквания. Но дали наистина искате това? Това ли е вашата мечтана работа? Тези ли са колегите, които ви карат да отивате с настроение на работа? Може би просто сте склонни да играете роля и да бъдете на тази позиция заради доброто заплащане например. Но именно такива компромиси могат да се превърнат в предпоставка за бърнаут след години.

Потискането на истинските ви желания и неспособността да изразявате себе си след време може да се окаже причина за депресивни състояния, тревожност, нервност и други по-леки или по-тежки психически разстройства. 

Не цените това, което имате в момента 

Вечно се оплаквате, че нямате нищо, че не ви върви. Сравнявате се с другите и виждате, че в нищо не ви бива. Но докато тези мисли владеят съзнанието ви, вероятно пропускате истински ценното в живота – малките успехи на децата ви; благодарността на хората около вас; прекрасния дом, който сами сте изградили или пък доверието, което имат към вас колегите ви в службата.  

Не следвате мечтите си 

„Времето ви е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг. Не се хващайте в капана на догмата – което означава да живеете с резултатите от мисленето на други хора. Не позволявайте на шума от чуждите мнения да заглуши собствения ви вътрешен глас. И най-важното, имайте смелостта да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко останало е второстепенно“ – Стив Джобс. Едва ли бихме могли да кажем това по-добре от този велик предприемач и изобретател.

Най-голямото предизвикателство в живота е да откриете кои сте; второто най-голямо е да сте доволни от това, което сте открили и да се възползвате от него. Не е нужно да чакате да бъдете избрани от някого или пък съдбата да ви подари мечтаната позиция. Можете да изберете сами. Ако работите на пълен работен ден и имате семейство, никога няма да имате достатъчно време или пък да се радвате на „идеалният момент“. Трябва да положите необходимите усилия и да отделите време за вас.

Представете си какво можете да постигнете след десет години, ако постоянно правите нещо за мечтата си. Дори не е нужно да прекарвате часове, правейки го; може да са няколко минути всеки ден. Всяко ваше действие, колкото и малко да е, ще има своите последствия. Дали те ще са позитивни или негативни – зависи само от вас.

Отказвате се прекалено бързо 

Към днешна дата може би сте свикнали всичко да е на един клик разстояние. Социалните мрежи и интернет промениха динамиката на работа, на взаимоотношения – и като цяло на целия живот. Да кажем, че сте гладни – с натискането на един бутон можете да получите това, което желаете, ако пък ви е скучно хващате телефона и мигновено получавате развлечение. Но не мислете, че в живота всичко става толкова бързо. Ако искате да отслабнете, да получите мечтаната работа или пък да завършите образованието си, бъдете готови да положите сериозни усилия, да отделите време и да следвате необходимите стъпки от този процес. Единственият начин да не стигнете там, където желаете е да се откажете! 

Не осъзнавате колко добре изглеждате 

Ако имате навика да прекарвате много време в социалните мрежи, със сигурност сравнявате външния си вид с този на инфлуенсърите. Но не правете грешката да мислите, че само защото не изглеждате така, вие не сте красиви. Преди време топмоделът Синди Крауфорд беше казала: „Дори и аз не изглеждам като Синди Крауфорд, когато се събудя.“ Не забравяйте, че „работата“ на тези влиятелни интернет личности е именно да изглеждат добре. 

Посредствени сте 

Едва ли ще ви хареса да го чуете, но посредствеността е най-бързият начин да се провалите в живота. Тук обаче не бива да се вините, че сте „несъвършени“. В крайна сметка никой не е перфектен, но всеки може да опита и да работи по усъвършенстването си. Но не се примирявайте. Нека посредствеността не ви служи за оправдание. Така се обричате да не постигнете нищо повече. Вероятно ще съжалявате за това след известно време. Животът се случва всеки ден, всеки миг и той е резултат от това, което правите. Опитайте се да не разчитате на другите хора. Научете се да бъдете отговорни и сериозни дори и към ежедневните си задачи.

Не попадайте в капана на негативните мисли и оправданията. Запомнете – вие сте това, което мислите че сте! Ограничаващите мисли, които имате могат да подействат като „стоп бутон“ на живота ви. Вместо: „Аз съм мързелив“; „Винаги съм притеснен“;  „Недостоен съм за любов“; „Аз винаги се отказвам“; „Никога не мога да постигна това, което искам“, си кажете: „Аз съм достоен“; „Мога да се справя“; „Гордея се със себе си“; „Винаги имам избор“; „Аз съм капитан на кораба на живота си“ и т. н.

Коментирай