Свободно време

10 знака, че сте лош комуникатор

Внушаване на мотиви

17.10.2023г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията е част от взаимоотношенията ни с всеки човек. Въпреки че всеки има своите лоши дни, в които е напрегнат, уморен и с поведението си може да покаже, че не е добър комуникатор, през останалата част от времето съзнателно или не, също можем да допуснем грешки, които да ни направят нежелана компания. 

Дали вие сте лош комуникатор? Вижте 10 знака. 

1. Прекъсване на събеседника. 

Всички го правим и е досадно, когато и другите го правят с нас. Това е неуважително и изпраща посланието, че се интересуваме повече от това, което имаме да кажем, отколкото от това, което трябва да чуем.

2. Липса на зрителен контакт.

Още един признак, издаващ, че някой не е добър в комуникацията. Липсата на зрителен контакт може да показва избягване, разсейване, безпокойство или нервност, липса на интерес, лъжа или несигурност. Всичко това не би се приело добре от отсрещната страна.

Свързани статии

3. Неангажиран или негативен език на тялото.

Разговаряме с другите както вербално, така и невербално. Според западни изследвания, ако нашето послание към другите по време на разговор е неясно, то те ще обърнат повече внимание на това, което не казвате. Вашето тяло предава емоция и подсказва дали сте ангажирани в разговора или не. 

Тест: Кое е първото, което виждате? То разкрива колко харизматични сте

4. Разсейване.

Това показва неуважение, освен ако самата ситуация не го налага. Той или тя си гледа в мобилния телефон, в телевизора или върши друго, с което показва, че не ви слуша или обратното. 

5. Лоши умения за слушане.

Има разлика между това да чакате, докато дойде вашият ред да говорите, и активното слушане на казаното. Активното слушане се извършва с намерението да уведомите другия човек, че искате да разберете. Вие правите това, като повтаряте това, което сте чули, за да сте сигурни, че сте го разбрали точно. Не можете да направите това, ако сте твърде заети с формирането на отговора си и чакате момент, в който можете да се намесите.

6. Правите предположения. 

Колко пъти сте мислили, че просто знаете какво наистина се опитва да ви каже другият човек и го прекъсвате, за да му кажете вашето предположение? Дори и да се окажете прави в случая, защото може и да грешите, това също ви прави лоши слушатели. Сякаш нямате търпение да чуете всичко, сякаш ви е досадно. 

Свързани статии

7. Внушаване на мотиви. 

Подобно на правенето на предположения, вярването, че разбирате какво има зад това, което някой казва или прави, е опасно. Може да мислите, че знаете какво той има предвид поради предишни взаимодействия с този човек. Но често вашите собствени минали преживявания в подобни ситуации ви карат да прикачите неправилни мотиви или намерения. Колкото повече болка и разочарование сте преживели, толкова повече сте склонни да обобщавате тези преживявания към нови.

10 неща, които могат да отдалечат хората от вас

8. Прекалено сте емоционални. 

Липсата на емоционална интелигентност ни прави лоши слушатели. Ако по време на разговор оставите емоциите си да ви завладеят, когато се опитвате да изразите себе си, вашето послание може да се изгуби. Другият човек чува само вашето разочарование, гняв или нараняване. 

9. Твърде самовглъбени сте.

Трудно е да бъдеш съпричастен и разбиращ, когато си фокусиран върху собствените си желания и нужди и не се опитваш да разбереш другата гледна точка, дори и да не я приемеш. 

10. Не задавате достатъчно (или правилните) въпроси.

Задаването на въпроси, правилните въпроси, е ключът към добрата комуникация. Това ви предпазва от предположения. Помага ви да научите важни неща за човека, с когото общувате, за ситуацията, в която е попаднал и помага за задълбочаване на връзката ви.

По материали от bydivinedesignforwomen.com

Коментирай
Здраве и красота