Свободно време

Продължават опитите за застрояване на Природен парк Странджа

21.07.2008г. / 17 04ч.
Аз жената
Продължават опитите за застрояване на Природен парк Странджа

На 22 юли 2008 г., вторник, Междуведомствената комисия към Висшия експертен съвет на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще решава дали приема докладите по екологична оценка и оценката за съвместимост с Натура 2000 местата на общия устройствен план на община Царево.

След като миналата година община Царево не успя по съдебен път да заличи Природен парк Странджа, опитите продължават с разработения проект на изменение на Общия устройствен план на общината.

По този повод коалицията “За да остане природа в България” организира гражданско присъствие пред сградата на МОСВ на пл. Славейков, във вторник, 22 юли, в 9.00 ч.

Ако на заседанието си във вторник Междуведомствената комисия вземе решение за одобрение на двата доклада, окончателното одобряване на общия устройствен план на Царево ще е съвсем близо. Има шанс обаче комисията да гласува професионално и законът да бъде спазен.

Промените в общия устройствен план планират почти 100% застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа. Това става ясно от картния материал, поставен на сайта на Община Царево (www.tzarevo.net). Единственото изключение са двете защитени местности – Устието на Велека и Силистар, където със заповедите за обявяването им строителството е забранено. Промените в устройствения план ще легализират и скандалния комплекс “Златна перла” край Варвара.

На 2 април 2008 г. Междуведомствената комисия върна докладите по екологична оценка и оценката за съвместимост за доработване. Впоследствие стана ясно, че заместник министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който председателстваше комисията, попада в ситуацията на конфликт на интереси. В предложените промени на общия устройствен план на община Царево се предвижда изграждането на спорно от екологична гледна точка голф игрище в Природен парк Странджа. В същото време Чавдар Георгиев е в управителните органи на две нестопански организации – “Българска голф фондация” и “Парти и голф клуб”, които работят за насърчаването и развитието на голфа в България.

Освен това при изготвянето на оценката за съвместимост се забелязват някои проблеми. Според законовите изисквания експертите, изготвили доклада по оценка за съвместимост трябва да са биолози. В случая с Община Царево обаче експертите са лесовъди, с едно изключение.

Друг проблем е, че в доклада по оценка за съвместимост се препоръчва нарушение на Закона за Черноморското крайбрежие. Този закон предвижда забрана за строителство в т. нар. Зона А. Авторите на доклада обаче препоръчват Община Царево да намали планираната “урбанизация” на зона А, каквато по закон не може да има.

В доклада по оценката за съвместимост не са оценени всички видове от Натура 2000 зона Странджа, поради което оценката е непълна. Използвани са завишени данни за площите на местообитанията, за да изглеждат техните урбанизирани части като по-малък процент от цялото.

Съдбата на Природен парк Странджа, заплашен от закриване, за да бъде застроено крайбрежието му, предизвика емблематичния спонтанен протест на стотици български младежи на Орлов мост преди една година.

Над 50 хиляди българи и 12 хиляди чужденци подписаха петиция за спасяването на Природен парк Странджа миналото лято. Към тях се присъединиха и 140 известни личности – писатели, журналисти, актьори, музиканти.

Цялата територия на Природен парк Странджа попада в европейската екологична мрежа Натура 2000 и неспазването на европейското законодателство ще бъде последвано от санкции.

Изменението на Общия устройствен план на Община Царево очевидно не е съобразено с капацитета на пределно допустимите рекреационни възможности на територията, нито е взело поука от презастрояването в други части на Черноморието, които в момента се избягват от туристите. Предвижда се:
Изграждането на нови хотели и апартаменти с капацитет от над 200 хиляди легла (при население на общината под 10 хиляди души);
Частта от община Царево, която попада в Природен парк Странджа, има население под 3000 жители. Там обаче се предвижда нарастване на легловата база до 100 хиляди легла (за сравнение – това отговаря на населението на община Велико Търново).
В Природен парк Странджа се предвижда да се построят нови 42 хиляди апартамента, което прави средно по 14 апартамента на жител, като за с. Резово средно на жител се падат по 50 апартамента, а в с. Синеморец – по 25 апартамента;
Ще се удвои застроената площ в границите на Природен парк Странджа до 9318 декара, като така на жител в природния парк се падат по 3,2 декара застроена площ, а за с. Варвара тази площ достига до 12 декара на жител.

Застрояването, предвидено в Общия устройствен план на Община Царево, ще доведе до унищожаването на над 75 ха гори и горски площи.

Общият устройствен план на община Царево е изработен и се разглежда, без да има приета специализирана устройствена схема за територията на Черноморското крайбрежие, както се изисква по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

* * *

Отново секат и строят незаконно в Рила
Ще оградят ли Южното ни Черноморие с бетонен комплекс?...

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Много бих искала да се спрат тези безчинства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар