Свободно време

Предстои нова изложба на Юрий Ковачев

В навечерието на Рождество Христово галерия „Милениум“ представя произведения на известния живописец

28.11.2023г. / 09 23ч.
Мария Дуковска
Снимка: Личен архив на Юрий Ковачев.

Снимка: Личен архив на Юрий Ковачев.

В навечерието на Рождество Христово – на 5 декември т. г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев. В експозицията са включени характерни творби за майстора на четката като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Домакини са Анна и Васил Банови – меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д. н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и др.

За тях маестрото споделя: „С течение на времето осъзнавам, че всеки един от тези образи е силно митологизиран и определено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е напълно разбираемо, тъй като всички ние имаме духовната нужда от силни и безспорни водачи. Чрез образите, които създавам, се опитвам да запечатам точно този миг в очите им – мига от великите дела, които ни правят нация с история, с която можем да се гордеем, и миг, който ги прави икони, пред които се покланяме.“

Известният ни живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви сами по себе си. Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни да изразят изцяло неговите вълнения, трепети и душевни вибрации, породени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощ. Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. „Витоша“ №89 от 5 декември (когато е официалното откриване в 19:00 часа) до 5 януари 2024 година.

Коментирай