Свободно време

Книгата на Радостина Николова „Имам късмет с моите родители“ излиза в САЩ

Това е пореден световен успех за авторката Радостина Николова

29.11.2023г. / 16 15ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Мармот".

Снимка: Издателство "Мармот".

Българската детска книга „Имам късмет с моите родители“ направи глобален пробив на американския и полския пазар. Правата за издаването ѝ са продадени в САЩ и Полша за по-малко от месец след отпечатването ѝ в България. Това е поредният световен успех както за авторката Радостина Николова, така и за портфолиото на издателство „Мармот“.

През 2018 г. поредицата за любимите у нас мотове отпътува за далечен Китай. От 2021 г. издателството работи с литературен агент, благодарение на когото през 2021 г. цялата поредица от книги за Агата на авторката Александра Георгиева е продадена отново в Китай, а първите две книги от „Приключенията на мотовете“ – във Финландия. През 2022 г. се случва и първата сделка с издателство в САЩ, което купува образователните карти на Георги Грънчаров. През същата година правата за „Слончето, което искаше да лети“ на Лиляна Дворянова са продадени в Унгария.

Глобални партньори

Ключова роля за успеха на „Мармот“ зад граница има литературният агент Стефани Бъроиулей. Нейната мисия е именно преодоляването на езиковите и културни бариери, а оттам и за продажбата на права от малки пазари в международен план. Агенцията ѝ е специализирана в направлението на илюстровани детски книги от цял свят.

Текстът и издателската концепция за „Имам късмет с моите родители“ са дело на Радостина Николова – един от любимите съвременни детски писатели у нас.

Нейните книги „Приключенията на мотовете“ са носители на наградата „Бисерче вълшебно“, както и на приза „Най-четена детска поредица на Столична библиотека за 2019 г. През 2020 г. Радостина получава и отличието „Детски писател на годината“ отново на Столична библиотека. Книгата ѝ „Шантавѝя до шия“ е селектирана в каталога на мюнхенската библиотека – White Raven за 2021 година.

Част от другите заглавия, на които е автор, са „Моите красиви рога“ и „Петте съвета на господин Муза“. Визуалната история на картинната книга оживява по забележителен начин, благодарение на Яна Попова, която е награждаван художник и концептуален артист.

Книга за раздялата в едно семейство

„Понякога мама и татко говорят и се смеят.
Но друг път се карат и после си мълчат.
След което всичко си е постарому.
Докато един ден не е…“

Книгата „Имам късмет с моите родители“ разказва историята на едно дете, което се справя със сложна житейска ситуация каквато е раздялата в семейството.
Основното ѝ послание е, че общуването и честността са изключително важни в процеса на приемане. Историята преминава от топли в студени цветове и нюанси, но завършва отново със светлина, показвайки как едно дете в семейство на разделени родители може да се чувства сигурно и обичано. И отново да бъде щастливо.

Тази книга може да помогне на децата да се чувстват по-малко самотни и по-добре подготвени да се справят с промените, които съпътстват една раздяла.

Но в същото време това е и книга за деца, които живеят в щастливо сплотени семейства, защото тя учи на разбиране и приемане на връстниците им, които идват от семейства на разделени родители. Често децата се притесняват да споделят със своите приятели, когато у тях се случват такива ситуации. Когато те са спокойни, разбрани и подкрепени в средата си, ще могат да преминат по-лесно през случващото се.
 

Коментирай
Свободно време