Свободно време

Защо е вредно да обядвате на бюрото си

Причини да си вземете обедна почивка

02.01.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Защо е вредно да обядвате на бюрото си

Когато сте на работа невинаги имате време за същинска почивка. Въпреки че обедната ви почивка е нещо, което ви се полага, когато сте затрупани с ангажименти и крайни срокове вероятно предпочитате да хапнете на бюрото, докато работите. 

Тази практика е един от най-вредните и нездравословни навици, които е добре да изкорените. Работата няма да избяга, но здравето и емоционалната ви стабилност със сигурност ще пострадат, ако непрекъснато ги пренебрегвате и не си взимате необходимата заслужена почивка. 

Защо е вредно да обядвате на бюрото си и защо е важно да се възползвате максимално от обедната почивка?

Ако ядете на бюрото е по-вероятно да преядете 

Несъзнателното хранене води след себе си преяждане с нездравословни храни и излишни калории. Когато се храните, докато правите нещо друго, съзнанието ви е раздвоено. Така не осъзнавате изобщо, че сте се заситили и има вероятност да погълнете прекалено много излишни калории и нездравословна храна. 

Ще намалите риска от бърнаут 

Бърнаутът е синдром, който може да има сериозни последици за здравето. Настъпва при прекомерно претоварване с работа и тотална липса на качествена почивка. Не разчитайте само на летния си отпуск, за да си починете, защото това не е достатъчно. Регулярното взимане на качествена почивка всеки ден е важно за предотвратяване на бърнаут. 

Свързани статии

Ще изградите по-добри връзки на работа 

Обядвайте с колегите си или се разхождайте с тях по време на обедната почивка. Не оставайте да обядвате на бюрото си, защото това пречи не само на физическото и психичното ви здраве, но и на социалните ви и професионални връзки. 

Повече движение 

Колкото по-често ставате от бюрото, толкова повече ще се движите. Раздвижването е от голямо значение за цялостното здраве. Заседналият начин на живот пречи на нормалното кръвообращение, води до задържане на течности, подуване, трупане на тегло и мазнини, влошаване на сърдечносъдовата и нервната функции. 

Обядването на бюрото повишава стреса и намалява енергията 

Ако станете и се раздвижите по време на обедната си почивка, това ще помогне да намалите стреса на работното място и да повишите енергийните си нива. Избягвайте храненето на бюрото всеки ден, защото това ви поставя в омагьосан нездравословен кръг. Правете го, само и единствено когато е неизбежно и трябва да свършите нещо важно. През останалото време отделяйте време за качествена обедна почивка. 

Коментирай
Здраве и красота