Свободно време

Джаз музикантът Боби Вълчев организира благотворителен концерт за закупуване на ударни инструменти за деца

22.12.2023г. / 12 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: ICreative

Снимка: ICreative

За трета поредна година, живеещият в Дубай джаз музикант Боби Вълчев, се завърна в България, за да изнесе благотворителен коледен концерт. Този път за своя кауза той избра бъдещето на талантливите деца от ансамбъл ударни инструменти „ПРЕСТО“, които мечтаят да си закупят нов вибрафон, за да продължат своето развитие в света на музиката.

Концертът се проведе в Голямата базилика на гр. Пловдив, а 250 души получиха възможност да се насладят на красива джаз музика на едно истински магнетично място. Специални гости бяха самите деца от ансамбъл „ПРЕСТО“, както и децата от стажантски състав хор „Детска китка“, които очароваха публиката със своите изпълнения.

„ПРЕСТО“ е един от успешните детски ансамбли у нас, като децата са победители на множество чуждестранни конкурси. Формацията обаче страда от остра липса на финанси, поради което младите таланти свирят със стари и изпочупени инструменти. Боби Вълчев се запознава с каузата им през миналата година, когато две от децата в ансамбъла взимат участие в коледния му концерт. Ръководителят на „ПРЕСТО“ Пенчо Пенчев влага усилия и лични средства за реновиране на музикалните инструменти и бъдещето на ансамбъла като цяло, но това невинаги е достатъчно.

Говорейки пред публиката, Боби Вълчев призна, че неслучайно е избрал именно Голямата базилика на Пловдив за тазгодишния си благотворителен коледен концерт. Музикантът заяви, че вижда символика между миналото, което символизира базиликата и останките от няколко хиляди години, и погледа към бъдещето – там, където са нашите деца. И че не бива да забравяме, че младите имат нужда от подкрепа, за да развият талантите си в сферата на културата.

По време на концерта Боби Вълчев изненада публиката с множество изпълнения и импровизации, а един от основните акценти на вечерта бе дуетът му с Аглея – вокалистката на „ПРЕСТО“, която удиви присъстващите с гласовите си възможности. Двамата успяха да създадат красив дует на сцената, въпреки факта, че репетициите им за концерта са протекли единствено чрез Zoom – докато Боби е в Дубай, а Аглея – у дома в Пловдив. Боби Вълчев сподели, че е впечатлен от уменията на младата Аглея и от начина, по който тя е успяла да се адаптира към дуета си с него, въпреки липсата на репетиции на живо.

Боби Вълчев и екипът му благодарят сърдечно на всички хора, които чуха за каузата на ансамбъл „ПРЕСТО“ и се включиха в подкрепата към талантливите деца от формацията.

Децата от пловдивското училище „Алеко Константинов“ от 4б клас дариха средствата, събрани от продажба на ръчно изработени от тях изделия по време на коледния им базар, Боби Вълчев определи тази инициатива като „Деца даряват за деца“.

Специални благодарности екипът на Боби Вълчев отправя и към частното лице дарител, който пожела да остане анонимен научавайки за каузата, е решил да закупи чисто нови барабани на децата от ансамбъл „ПРЕСТО“.

Джаз музикантът отправя благодарности и към студиото за йога, пилатес и балет Body & Soul, които подпомогнаха със средства за организацията на тазгодишния коледен концерт в Голямата базилика на Пловдив.

Това е трета поредна година, в която Боби Вълчев се завръща от Дубай, за да изнесе благотворителен коледен концерт с избрана от него кауза. През миналата година той свири в София и реши да подпомогне терапията чрез музика на децата със специални нужди от дневен център „Св. Врач“ в столицата. През 2021 Боби Вълчев свири в София и за малкия Ники, болен от детска церебрална парализа, а събраните средства бяха дарени за неговото лечение.

Снимка: ICreative


 

Коментирай