Свободно време

6 неща, които да направите още сега, за да постигнете целите си през новата година

Направете си точен план 

29.12.2023г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте от хората, които обичат не просто да мечтаят, а да си поставят цели, вероятно ще използвате новата година като отправна точка. За да успеете в своите начинания, ще имате нужда от помощ и няколко малки стъпки, които ще са ви от полза по пътя. Кои са те? Вижте в следващите редове!

Представете си бъдещето

Отделете малко време, за да помислите наистина как бихте искали да изглежда животът ви. Какво включва вашето идеално бъдеще? Ако например си поставяте лични кариерни цели, задайте си някои въпроси, които ще ви ориентират в правилната посока. Колко пари искате да спечелите в идеалния случай? Искате ли да работите за себе си? Колко часа искате да работите на дневна база? Дори, ако тези въпроси не ви помогнат веднага да се спрете на една конкретна работа или позиция, те със сигурност ще ви накарат да осъзнаете с какво не искате да се занимавате.

Вървете с малки стъпки

Тъй като целите често пъти са дългосрочни и абстрактни по природа, направете ги „по-лесносмилаеми“, като ги „разбиете“ на по-малки съставни части. Използвайте „стълба за цели“, като напишете основната си цел на най-горното стъпало. Проправете си път към нея, като преминавате поетапно през всички стъпала на стълбата. Запишете по-малките цели, които трябва да постигнете, за да стигнете основната си голяма цел.

Бъдете отговорни 

Опитът да постигнете целите си изцяло сами понякога може да се увенчае с неуспех. Но отговорността е това, което ви помага да постигнете последователен, стабилен напредък и ви кара да се стремите към целите си. Бъдете отговорни, като споделяте целите си с приятели и търсете съмишленици. 

Преоценете и преценете напредъка си 

За да постигнете целта си, трябва да поддържате мотивацията си. Ето защо можете да помислите и да планирате седмична оценка, която може да включва измерване на напредъка ви. След като видите колко по-близо е финалната линия, ще се почувствате по-мотивирани да стигнете до края. Ако малко изоставате от графика, направете необходимите корекции и продължете. Оценката също е от решаващо значение за приспособяване към промените в обстоятелствата. Ако например си поставяте цел в службата, но нуждите ви се променят, може да се наложи да промените и самата цел така, че да отговаря на новите ви потребности. 

Направете план на целите си 

Според проведени изследвания, има много по-голяма вероятност да се придържате към целите си, ако си направите конкретен план за това кога, къде и как ще ги осъществите. В едно проучване изследователи помолили хората да напишат следното изречение: „През следващата седмица ще правя поне 20 минути интензивни упражнения на ден в (примерен час) на (дадено място).“ Установило се, че хората, които са написали това изречение, са били два до три пъти по-склонни действително да спортуват в сравнение с контролна група, която не е правила планове за бъдещото си поведение. Психолозите наричат тези конкретни планове „намерения за прилагане“, защото те посочват кога, къде и как възнамерявате да приложите определено поведение. Това откритие е повторено в стотици проучвания и е установено, че по този начин се увеличават шансовете хората да започнат да спортуват, да започнат да рециклират, да учат и дори да спрат да пушат. 

Поставете си цел, която е достойна за живота ви 

Когато започнете ново начинание, може би си представяте, че всичко ще премине гладко и безпроблемно. Но трябва да знаете, че невинаги ще е така. Имайте предвид, че целта, която сте си поставили трябва да бъде достатъчно достойна за живота ви (вместо вие да сте достоен за целта си). Така, когато се сблъскате с препятствия и предизвикателства по пътя си, трябва да намерите силата, стимула и мотивацията да продължите. Всяка цел, която е достойна за постигане, изисква време, ангажираност, постоянство и упорит труд. Ако дадена цел не е толкова важна за вас, вие няма да направите това, което е необходимо, за да я постигнете. Това не ви прави недостойни, а просто означава, че трябва да намерите цел, която е достойна за живота ви – такава, която ще го направи по-смислен и по-добър. 
 

Коментирай