Свободно време

„Мръсни гени“ – д-р Бен Линч

Генетичната ни съдба не е предопределена! Възможно е да бъде коригирана, пренаписана, променена. Трябва само да знаем как

12.01.2024г. / 08 00ч.
Аз жената
„Мръсни гени“ – д-р Бен Линч

Д-р Линч е прекарал цяло десетилетие в проучвания, изследвания и успешно лечение на пациенти из цял свят и е разработил и усъвършенствал Протокол за чисти гени – програма за оптимизиране на здравето и живота ни.

Разковничето към това е метилирането – биохимичен процес, осъществяващ се в тялото. Метилирайки определени гени, можем да изключим генетичното си предразположение към затлъстяване и боледуване. С правилните „инструменти“ сме в състояние да се справим сами.

Чрез „Мръсни гени“ ще научите как може да влияете върху генетичното си наследство и да подобрите здравословното си състояние. С помощта на тестове ще разберете дали и кои от гените ви са „мръсни“, какъв точно е генетичният ви профил и как влияе на ежедневния ви живот и личността ви, а след това чрез лесни за изпълнение стъпки и конкретни рецепти и съвети ще можете да изчистите проблемните гени. Всичко е във вашите ръце!

Д-р Бен Линч е учил клетъчна и молекулярна биология и медицина. В желанието си да разбере причините за всяка болест, се е специализирал в нутригеномиката и ДНК метилирането. Книгата му „Мръсни гени“ се превръща в бестселър още с издаването си.

Откъс

Гените не са предначертана съдба!

Беше най-обикновен ден през 2007 година. Разполагах с половин свободен час и реших да си пусна документален филм по BS – „Приказка за две мишки“.

Филмът разказва за две мишки – с идентични гени, но съвсем различни на външен вид. И двете са генетично предразположени към затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и рак. Но все пак едната е жилава и здрава, а другата – с наднормено тегло и болнава. И двете имат еднакво генетично предразположение към тежки заболявания и затлъстяване, но всъщност само едната е с влошено здраве.

Гледах с изумление и слушах как изследователят разяснява „х-фактора“ – загадъчната могъща причина, обуславяща способността ни да влияем върху генетичното си наследство и да създаваме здраве, а не болест. Разковничето, оказва се, е метилирането – биохимичен процес, осъществяващ се в тялото. Метилирайки определени гени, сме в състояние да „изключим“ генетичното предразположение към затлъстяване и боледуване.

И как е постигната тази удивителна цел при мишките от филма? Във въпросния експеримент – единствено чрез хранителен режим. Докато участничките в експеримента били все още в утробата, изследователите хранели част от майките с метилови донори (хранителни вещества, подкрепящи процеса на метилиране). Контролната група не получавала метилови донори. Правилният хранителен режим изключил „лошите гени“ на мишките и променил генетичната им съдба.

Процесът на включване и изключване на гени се нарича епигенетика. След онзи паметен ден през 2007 г. научих, че сме способни да променим генетичната си съдба чрез съчетание от хранителен режим, хранителни добавки, сън и облекчаване на стреса плюс възможно най-малко излагане на токсини от околната среда (в храната, водата, въздуха и всички продукти, които използваме). С правилните „инструменти“ сме в състояние да надмогнем наследените предразположения към заболявания – тревожност, СДВХ/ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), вродени увреждания, рак, деменция, депресия, сърдечни болести, безсъние, затлъстяване и др. – и да бъдем здрави.

Още помня какъв възторг ме обзе, когато филмът приключи. Плеснах с длан върху бюрото и възкликнах: „Ето! Точно това искам да правя!“.

Оттогава съм обсебен от тази идея. Противно на мнението на мнозина учени и лекари, генетичната ни съдба не е предопределена. Възможно е да бъде коригирана, пренаписана, променена. Трябва само да знаем как.

И така, моята мисия стана да открия „лошите“ („мръсните“) гени и да разработя протокол, с който да ги изчистим, за да заменим болестите със здраве и да осъществим генетичния си потенциал. С радост ви съобщавам, че след цяло десетилетие проучвания, изследвания и успешно лечение на пациенти из цял свят разработих и усъвършенствах Протокол за чисти гени – програма за оптимизиране на здравето и на живота ни.

Силата на епигенетиката

Винаги съм се удивявал как нашите тела искат да бъдат здрави. Почти през целия си съзнателен живот съм се учил как да им помогна да го постигнат. В университета изучавах молекулярна биология. После станах натуропат – лекар, който разчита на научно потвърдени природни методи за възстановяване на баланса в организма и за оптимизиране на здравето. При работата с пациенти си дадох сметка, че е необходимо да специализирам и медицина на околната среда (да разбера как химикалите в околната среда подкопават здравето ни и какво можем да направим, за да прочистим телата си от отровите).

Допирната точка на различните ми изследвания беше епигенетиката – множеството фактори, от които зависи как се проявяват гените ни. Знаех колко могъщи са гените. Но – еха! – с изумление открих, че не е нужно да сме роби на своята ДНК. Напротив – способни сме да работим в сътрудничество с нашите гени, за да постигнем оптимален здравен ефект – стига да знаем как.

Една от най-важните части от генетичната мозайка е единичният нуклеотиден полиморфизъм (SNP – single-nucleotide polymorphism). Засега са идентифицирани около десет милиона SNP на човешкия геном (всеки от нас „притежава“ над милион).

Повечето, изглежда, не ни влияят особено. Да, те представляват незначителни генни вариации/отклонения от нормата, но доколкото знаем, не въздействат значително върху начина, по който функционира организмът ни.

Някои SNP обаче оказват силно влияние върху здравето ни – а и върху личностните ни черти. SNP в гена MTHFR (метилен-тетра-хидрофолат-редуктаза) например може да създаде множество здравословни проблеми (всичко от раздразнителност и обсесивно-компулсивно поведение до вродени увреждания и рак). (Обърнете внимание, че казвам „може“. Не е задължително – за това става дума в тази книга!) SNP в гена COMT (катехол-О-метилтрансфераза) може да предизвика работохолизъм, проблеми със съня, тежък предменструален синдром, проблеми с менопаузата и рак, както и неизчерпаема енергия, ентусиазъм и добро настроение. (Да, много SNP имат и положителна, не само отрицателна страна!)

Благодарение на съвместната ни работа мои пациенти с дългогодишни „необясними“ здравословни проблеми внезапно откриха, че тези проблеми поне отчасти се дължат на техните SNP. И още – привидно непреодолими проблеми станаха управляеми, след като пациентите ми научиха, че е възможно с помощта на хранителен режим и начин на живот да пренастроят поведението на гените си.

Самият аз преживях такъв момент (Аха!), когато открих, че имам поне три значими SNP. Най-после осъзнах защо съм толкова целеустремен и решителен – „маниакален“ ще кажат някои! Проумях и защо ненадейно ме обзема раздразнителност и защо реагирам остро на определени химикали и изпарения. Приех откритието с облекчение – нещата ми се изясниха, а и вече знаех какви мерки да взема. Докато четете тази книга, ще имате възможност да направите подобни вълнуващи открития за себе си.

Най-важното – информацията за моите SNP ми даде възможност да поема отговорност за здравето си. Най-накрая можех да подкрепя тялото и ума си с необходимия им хранителен режим и начин на живот. За пръв път в живота си чувствах, че работя с максималния си потенциал.

Исках пациентите ми да имат същата възможност. Не! Исках всички да вдигнат летвата. Затова започнах да разработвам програма за прочистване на „мръсните“ гени – как да се храним, какви добавки са полезни, как начинът ни на живот да поддържа гените ни чисти. Исках всички да бъдем здрави (като онази мишка с епигенетично подсигурена отлична форма), независимо какви гени ни е отредил животът. Знаех, че ако се гмурна достатъчно дълбоко, ще намеря отговорите.

Сега, десет години по-късно, с гордост твърдя, че ги намерих. О, има още тонове неща за учене – цялото поле на епигенетиката тепърва ще се разорава и всеки ден правим нови открития. През голяма част от седмицата работя върху свои проучвания и чета резултатите от изследванията на колегите ми. Почти невъзможно е да се насмогне – и това е добра новина. След още десет години, убеден съм стопроцентово, ще сме в състояние да контролираме здравето си, както сега дори не можем да си представим.

И все пак искаме да сме здрави днес, не след година, две или десет. Затова, освен че провеждам проучвания, работя с хиляди пациенти и стотици доктори. Търся начини да „преведа“ непроницаемата книжна наука в практична програма, достъпна и изпълнима за всеки, независимо колко е зает. Говоря на конференции, публикувам видео материали, поддържам блог, общувам с лекари, здравни специалисти, учени и лаици.

С гордост отбелязвам, че вече съм всепризнат капацитет по въпросите на епигенетиката. Известни доктори и автори на бестселъри (Крис Кесър, Изабела Уенц, Алан Кристиансон, Питър Осбърн, Кели Броган и др.) се допитват първо до мен.

Честно казано, иска ми се да не бях основният източник на информация. Бих предпочел знанията ми да бяха популярни, а подходът – на разположение във всеки лекарски кабинет. Това е новата ми цел и причината да напиша тази книга – да науча всеки, който проявява интерес, как да изчисти гените си и да подобри здравословното си състояние.

На книжния пазар от 16 януари 2024 г.
Обем: 384 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-769-8
Цена: 20 лв.

Коментирай
Здраве и красота