Свободно време

Искате ли да сте по-щастливи? Започнете с тези  6 лесни стъпки

Забравете за минали обиди

06.02.2024г. / 15 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте малко черногледи и имате навика да пропускате позитивните неща и да отдавате внимание само на негативните, то може би имате нужда от малко промяна. Неслучайно почти всяка духовна практика ни учи, че щастието на всеки е в собствените му ръце

Има някои лесни стъпки, с които да започнете промяната още сега. Кои са те?

Забравете за минали обиди 

„Ние сме крехки, което означава, че винаги е възможно да се нараним един друг. И ние сме грешни, което означава, че сме склонни да се разочароваме един друг по хиляди различни начини“, това споделя Райън Маканали-Линц, съавтор на книгата Life Worth Living: A Guide to What Matters Most, и асоцииран директор на Йейлския център за вяра и култура в Ню Хейвън, Кънектикът. „Когато комбинираме тези два факта това означава, че прошката е съществена част от добрите взаимоотношения, от изцелението и щастието.“ (Това е вярно и когато става въпрос за прошка към себе си, добавя той.)

Но да простиш грешка може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато болката съществува от доста време. Добрата новина е, че прошката не е просто нещо, което се случва магически; това е умение, върху което можете да работите. Поставете си за цел да научите как да прощавате: четете книги, слушайте подкасти, говорете с терапевт или любим човек, изследвайте философията и религията или медитирайте върху прошката.

Свързани статии

Предизвикайте себе си

Намерете време и започнете да се занимавате с дейност, която ви предизвиква. Тя трябва да е забавна и интересна и да не е свързана непременно с утвърждаване или награда. Можете да опитате предизвикателна йога поза, да посетите нова групова тренировка или да се научите да плетете. Това ще предизвика у вас нови емоции и ще ви накара да повишите самочувствието си. 

Прекарвайте повече време сред природата 

„Когато сме сред природата, сме склонни да забравяме за себе си и проблемите си“, това споделя Джошуа Хикс (доктор и професор към катедрата по психология и мозъчни науки в Тексаския университет).

Нещо в този процес не само ни помага да се освободим от стреса, отдалечаването от проблемите ни понякога може да ни помогне да ги видим в различна светлина.“ Една проста разходка в парка, посещение на близка еко пътека или дори почивката за обяд в парка може да направи чудеса за вас и вашето щастие.

Свързани статии

Не се страхувайте да останете сами 

Свързването с другите е от решаващо значение, но свързването със себе си е друг важен аспект на социалното здраве. Самотата е „биологична нужда“, разкрива едно проучване. Тя „подпомага развитието на идентичността, както и интимността с другите“ и дори „насърчава щастието“. Така че не се колебайте да отделите необходимото време, за да презаредите социалната си батерия и да се свържете отново със себе си.

Изберете щастието 

Най-важното нещо, което трябва да разберете за щастието е, че то не е резултат от настоящите обстоятелства. Точно обратното, щастието е избор. Не сте ли забелязали, че в някои дни ви е по-лесно, отколкото в други? Не бързайте да попадате и да се хванете в капана да мислите, че обстоятелствата ви трябва да се променят, за да можете да бъдете щастливи. Ако мислите по този начин, едва ли някога ще достигнете истинското щастие. Приемете живота такъв, какъвто е. 

Свързани статии

Усмихвайте се 

Когато се усмихвате, това кара мозъка да освобождава хормоните на доброто настроение – допамин и серотонин. Усмивката може да ни накара да се почувстваме по-добре, но тя ще е още по-ефективна, ако я подкрепяме с положителни мисли.

Според проучване, публикувано в Journal of Academy of Management: „Служителите в обслужването на клиенти, които симулират усмивки през целия ден, влошават настроението си, което се отразява на продуктивността. Но работниците, които се усмихват в резултат на култивиране на положителни мисли (като например мисли за ваканция, предстоящ концерт и др. – подобряват значително настроението си и усещането си за щастие.“

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Модератор ( преди 2 месеца )
До Диана: Нима друг път сме ви трили? Като пишете така, сякаш ни вменявате такова нещо. Не сме ви трили друг път, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 2 месеца )
Ние, тези съвети ги следваме, но в БЪЛГАРИЯ, не работят. Голям процент от нас е мизерно заплатен, нямаме нормална здравна система, лоша и скъпа храна, лош въздух,ограбване. Моля, не ме трийте, не сме С.КОРЕЯ. И ВСИЧКО Е В ПЪТИ ПО-СКЪПО ОТ ЕВРОПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 2 месеца )
Мислете за тези, които обичате и ви обичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар