Свободно време

„Малка книга за суфизма“ от Хаснейн Варис

Отключете духовния си потенциал с помощта на древната мъдрост

02.02.2024г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Корица: Хермес

Корица: Хермес

За автора

Хаснейн Варис е сертифициран духовен наставник, консултант, специалист по невролингвистично програмиране (НЛП), техника за емоционална свобода (ТЕС) и обучение и развитие на персонала. Предоставя услуги за подобряване на работата на фирми и работи като личен консултант с хората.

За книгата

За мнозина суфизмът остава екзотична и малко разбрана тема. Настоящият наръчник не просто представлява своеобразно въведение в това мистично философско течение, но и дава нов поглед върху суфийския начин на живот. Инструментите, техниките и ритуалите са представени по достъпен за съвременните хора начин посредством популярни притчи. Авторът повдига завесата на дълбоката мъдрост и гений на Руми, безусловната любов на Рабиа Басри, логиката и заключенията на Ал-Газали, хумора на молла Настрадин и други. Тази книга е идеална за всички, които искат да разберат универсални истини за живота и да постигнат по-висша форма на съзнание. Тя също така предлага ценни насоки за това как да отключите духовния си потенциал и да се освободите от тесните рамки на материалния свят.  

Очаквайте на 6 февруари 2024 г.

Отзиви

„Хаснейн Варис е вложил много мисъл, знания и чувство в тази завладяваща книга за пътя на суфизма, който е път на сърцето. С простички и ясни думи представя изчерпателно философската гледна точка и практиката на суфизма, в чиито основи стои търсенето на Възлюбения, или върховното съзнание. Като илюстрира тезите си с прекрасни истории и провокиращи мисълта цитати от Руми и други суфийски светии, преплетени с научната гледна точка, книгата ни води по пътя към съвършенството на суфи. Казано на езика на суфи: пътят върви от нафс ал-аммара (животинската същност) към нафс ал-камил (съвършената същност).

Аз истински се насладих на тази интимна и съдържателна книга и заключих в сърцето си няколко истории и прозрения, които тя ми подари.
Сума Варугезе, Основател на курса „Дзен на доброто писане“, бивш редактор на сп. Life Positive и Society

„В книгата Хаснейн Варис ни разкрива пътя на суфи по възможно най-простия начин с помощта на ежедневни понятия като плодове, индуисти, будисти, бхакти напеви и дори притчи за молла Настрадин. Книгата напомня на лека, но запомняща се разходка под сводовете на суфисткия мистицизъм. Хаснейн представя фундаменталните принципи на суфизма, без да прибягва до сложни и витиевати изрази. Ясният му глас се чува от първата до последната страница. Изключителна, омагьосваща книга, която изкушените читатели не бива да пропускат.“
Калол Бхатачерджи, писател и журналист

Откъс

Един ден, както си стоях в задръстването на връщане от офиса, телефонът ми позвъни. Беше непознат номер. Помислих си, че бездруго имам време за губене, и вдигнах, без да му мисля. Човекът отсреща звучеше трийсетинагодишен, добре образован.

– Добър вечер, господине – каза той. – Аз съм лектор и консултант. Бях зашеметен от вашата реч за „Любовта и нейната преобразяваща сила“. Невероятно преживяване! Голям почитател съм на суфизма. Ходя в Хазрат Низамудин дараг и много пъти съм бил в Аджмер Шариф... и студио „Коук“… Саин Захур… Нусрат Фатех Али Кхан… прекрасни места са, уверявам ви! Гарантирам за чудотворната им сила.

Избълва всичко това на един дъх. Сигурен бях какво следва.

– Ако всички усилия за подобряване на състоянието се провалят, човек непременно трябва да ги посети. Но да ходи редовно поне седем четвъртъка. И вечерните кавали – просто неземни!

През ден чувам такива неща от приятели, които знаят за интереса ми към суфизма и са се подвели по модното увлечение, което ненадейно превзе света. Зачудих се какъв е действителният мотив на непознатия да ми се обади. Несъмнено беше нещо повече от пиар упражнение. Точно в този момент той продължи:

– Господине, а дали бихте могли да ми препоръчате хубав суфи ресторант в центъра на Делхи? Искам да заведа приятелката си през уикенда.

Суфи ресторант? Въпросът едновременно ме стъписа и смути.

– Съжалявам, не знам такова място. Потърсете в интернет – отговорих припряно, за да прекратя разговора и да се фокусирам върху шофирането.

Той като че ли малко се разочарова и изненада от резкия ми тон. Усетих, че безразличната ми реакция го е отблъснала. Как може суфи учител да не знае приятните суфи местенца в града?! Все пак учтиво благодари за идеята и затвори. Вероятно още преди той самият да е влязъл в „Гугъл“, аз вече бях написал думите в търсачката. Представете си изумлението ми, когато тя показа куп резултати, включително „Суфиана“ в Раджури Гардън, „Факири – суфи кафене и мода“, хотел „Суфи“, „Суфи нощи“… Любопитството ме накара да задълбая още малко, въпреки че се страхувах какво ще видя. Изтрих „Делхи“ от търсенето. Вече без учудване установих, че е пълно със суфи ресторанти, кафенета и барове в почти всички големи градове по света – от Кабул до Сан Диего, от Лондон до Бенгалуру.

Това ме накара да се замисля. Трудно ми беше да възприема, че хората са способни да профанизират нещо толкова възвишено. Те обръщаха цялата идея на суфизма с главата надолу: вместо отхвърляне на чувството за собствен Аз – чувствена наслада за Аза!

Не смятам, че индивидът не е виновен; той е жертва на система и общество, което издига на пиедестал материалните стремления и свежда всичко до преследване на удоволствието. Общество, което е приело емоционалните заряди и вълнения за върховна цел на човешкото съществуване. Във време, когато всички духовни пътища се размиват с ритуали, развлечения, суеверия, културализъм, благовиден екстремизъм и търговски начинания, нима е възможно упадъчната тенденция да подмине суфизма?

След този случай взех решението да напиша книгата, която сега държите в ръце, за да разясня истинския дух на суфизма в помощ на всички искрено търсещи. Надявам се да съм успял – в рамките на ограничените си способности и опит – да осветля уникалните черти на суфизма и да покажа трансформиращата му сила, та читателите да се запознаят със същността му, която днес сякаш е отстъпила на заден план, особено в източния свят.

  • Обем: 168 стр.
  • Корична цена: 14,95 лв.
  • ISBN: 978-954-26-2309-0
  • Превод: Ирина Манушева
  • Издателска къща „Хермес“ ООД
Коментирай
Свободно време