Свободно време

Луиза Григорова: Програмирани сме да прекрачваме всякакви граници в търсене на щастието

Най-новото начинание на актрисата е продуцентската компания Break A Leg

12.02.2024г. / 13 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: Андрей Андреев.

Снимка: Андрей Андреев.

Луиза Григорова е добре познато лице от малкия и големия екран. Гледали сме я през последните години в множество кино и телевизионни продукции, както и в проекта „Поетите“. Най-новото предизвикателство пред талантливата Луиза е продуцентството. Заедно с колегата си Александър Сано създадоха продуцентската компания Break A Leg, която подкрепя няколко театрални представления като моноспектакъла на Весела Бабинова „Пистолет в торнадо“.

Друг проект, зад който Луиза и Сано застават в качеството си както на артисти, така и на продуценти, е спектакълът „Отблизо“, който играят в „Театро отсам канала“. В представлението участват още Любомира Башева и Башар Рахал. „Отблизо“ е направен по пиеса на Патрик Марбър и е вдъхновен от едноименния филм с Джулия Робъртс, Натали Портман, Джъд Лоу и Клайв Оуен.

За спектакъла, продуцентската работа и новите ѝ проекти разговаряме с Луиза Григорова, специално за Az-jenata.bg.

Луиза, освен че сте артист, вече се занимавате и с продуцентска дейност. Трудно ли е да сте от двете страни или напротив, дългогодишната ви работа като актриса ви помага в продуцентската?

Тук отговорът е и „да“ и „не“. Определено опитът ми на сцена, разбирането ми за театъра и неговото случване, ми помагат много. От друга страна обаче да играеш две роли едновременно, не е лесна задача. Особено когато наближи времето за премиерата и напрежението силно нарасне, се оказва голямо предизвикателство да съчетаеш в едно „актьорът, който има нужда да е вглъбен изцяло в образа, който изгражда“ и „продуцентът, който трябва да ръководи цял един огромен процес и да решава постоянно излизащите проблеми, които винаги изглеждат нерешими“. Тогава наистина искаш да се раздвоиш, а денонощието да бъде поне 48 часа.

Постановката „Отблизо“, в която играете в момента, е много разголваща, искрена, директна. В този ред на мисли, ролята на Ана предизвикателство ли е за вас, имахте ли трудности да разберете образа ѝ на жена, която изневерява многократно, в търсене на любовта?

Това е и основното, което ме привлича в пиесата на Патрик Марбър „Отблизо“ – дълбочината на чувствата, болезненото оголване на душата, разтърсващата искреност на отношенията. И особено фактът, че това е истината. Че ние, като отделни индивиди, сме програмирани да прекрачваме какви ли не морални и етични граници, за да търсим собственото си щастие.

Моята героиня Ана, както и останалите три персонажа в пиесата, искат просто да бъдат щастливи. И когато Ана казва „Не съм го направила, за да те нараня.“, е абсолютно искрена. Макар да оставя разбити сърца след себе си, тя не тръгва с лошо намерение, а само с неизбежния за всеки от нас стремеж – да спаси себе си. Разбира се, че за мен е предизвикателство да изиграя Ана. Тя е изключително сложно съчетание между сила, слабост, любов, страст, мъка. Но благодарение на задълбочената ни работа с режисьора Антон Угринов, мисля, че я разбрах, намерих и развивам, и откривам постоянно.

Кадър от спектакъла "Отблизо". Снимка: Стефан Щерев.

Във филма „Отблизо“ ролята на Ана се играе от Джулия Робъртс. Трудно ли ви беше да избягате от нейното превъплъщение или пък беше вдъхновение за вашата работа по образа?

Винаги съм харесвала филма, но истината е, че първо се запознах с пиесата на Патрик Марбър, която е и началото на тази история. В изграждането на тази постановка сме стояли далеч от стремежи за догонване или каквато и да било съпоставка с екранната версия. Двете изкуства – кино и театър са много различни, колкото и да си приличат.

Харесвам Джулия Робъртс и се възхищавам на работата и таланта ѝ, но не съм я ползвала нито като пример, нито като вдъхновение за моята Ана.

Луиза Григорова.

Сцена от "Отблизо". Снимка: Стефан Щерев.

Когато работите над дадена роля, търсите ли прилики с героинята си, за да ви стане по-близка, по-лесна за работа?

Това неминуемо се случва. Всеки образ минава през актьора и черпи средства от неговия опит – житейски и емоционален. През себе си създаваме образите, или поне аз така правя, но не мога да се съглася, че това прави нещата по-лесни. :)

С какви планове започвате новата година? Какво да очакват почитателите ви – нови роли в театъра и киното, а като продуцент?

Задават се много вълнуващи проекти – както на сцена, така и на екран. Вярвам, че влизам в една пълна с потенциал за успехи година. Продуцентски също ще има какво да покажем нашата компания – Break a leg.

Можете да гледате спектакъла „Отблизо“ в „Театро отсам канала“ на 10 март, на 12 март в Плевен, на 21 март в Радомир, на 25 март във Варна и на 30 март в София.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 2 месеца )
Това изказване е валидно само за отчаяните хора. Да ме прощава госпожата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар