Свободно време

Любопитни факти за сериала „Капитан Петко войвода“

От 3 март ще гледаме поредицата по Bulgaria ON AIR

29.02.2024г. / 14 27ч.
Аз жената
Любопитни факти за сериала „Капитан Петко войвода“

Капитан Петко войвода“ е биографичната историческа драма, припомняща живота на българския революционер Петко Киряков. С над 5 милиона лева бюджет, режисурата на Неделчо Чернев и сценарият на Николай Хайтов българската поредица се превръща в символ за българската идентичност и културно наследство.  

Това е първата лента, която националната телевизия Bulgaria ON AIR ще започне да излъчва в ефира си от 3 март, всеки делничен ден от 19:30 часа.

Историческите факти са съществена част от съдържанието на сериала, като самият той се създава по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава. 

Петко Киряков – вечният български хайдушки войвода

Макар и няколко пъти Васил Михайлов да отказва главната роля, образът на Киряков превръща актьора в една от най-големите звезди на българското кино от тези години. Хората в цялата страна му се радват, когато го срещнат, и продължават да го питат за войводата. В сериала Михайлов сменя 37 костюма и снима на десетки места.

Защитникът на Родопите

Историята на „Капитан Петко войвода“ започва през 1861 г. в малкия планински град Доганхисар, където живее семейството на Кирко Каракиров и показва трудния живот под властта на Османската империя. Сред 8-те деца на Кирко е и 17-годишният Петко, който решава да поеме нов път в живота си и да отмъсти за убитите от бея свои роднини. Петко се връща по родните места, събира старите си другари и започва да мъсти на турците, посегнали на честта и живота на българите. 

Пътят на революционера Петко Киряков е отрупан с много премеждия и оставя траен белег в историческата памет. Във втория епизод Петко се заселва в далечен край, където никой не го познава. Бившият хайдутин се е оженил за красивата гъркиня Елена от Енос, която му е родила син, и се е отдал на мирен труд. Един ден на хармана, където вършее, идват турски заптиета. Единият от тях задиря жена му и го праща за вода. Петко убива придружилия го турчин, но другият успява да избяга. Петко отново е принуден да търси убежище в гората, а жена му отказва да го придружи, оставайки да се грижи за малкия им син. 

Гледайте вълнуващата поредица в ефира на Bulgaria ON AIR от 3 март.
 

Коментирай