Свободно време

Защо другите се възползват от вас?

Разчитате прекалено много на оценката им

13.03.2024г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често ви се е случвало да се чувствате зле в определени ситуации с определени хора? Имате усещането, че все вие сте виновни, че са емоционално натоварващи и т. н. спрямо вас. Усещате се така, сякаш те се възползват от вас. 

Защо се случва това? Вижте 10 причини.

1. Някои се възползват от дълбокото ви желание да им угодите. Хората с дълбоко вкоренена нужда да угодят често дават приоритет на желанията и нуждите на другите пред своите собствени.

2. Ниско самочувствие и липса на самооценка. Начинът, по който възприемаме себе си, често диктува как другите се отнасят с нас. Постоянното обезценяване на себе си ни прави удобна мишена за манипулаторите.

3. Някои се възползват от страха ви от конфронтация. Постоянното избягване на конфликти сигнализира на другите, че могат да пренебрегнат вашите чувства или мнения без последствия и така се възползват от вас.

Свързани статии

4. Липсват ви ясни граници. Установяването и поддържането на граници е от съществено значение с всеки човек – колега, роднина, приятел, познат, дете, любим човек. Ако не поставите ясни граници, това показва на другите, че могат да действат без уважение към вашите чувства или ограничения.

5. Разчитате прекалено много на оценката на другите. Това също ви прави удобни за манипулаторите. Ако постоянно търсите утвърждение от другите, може неволно да им дадете власт над собствената си стойност.

6. Възползват се от вашето непознаване на манипулативни техники. Манипулацията може да бъде фина и неразпознаването на тези тактики може да доведе до това някой да се възползва от вас. Независимо дали предизвикват чувство за вина, заплаха, престорена уязвимост, това са само част от похватите на манипулатора спрямо вас.

Свързани статии

7. През повечето време се съгласявате и ви е трудно да казвате „не“. Постоянното отстъпване не ви прави силни, мъдри, дипломатични. То ви прави удобни за някого, който би се възползвал от вас, за да постигне целите си.

8. Вие сте истински добри. Има обаче тънка граница между безкористното даване и това да бъдеш използван. Затова бъдете внимателни със саможертвата си.

9. Не демонстрирате вашата стойност. Това е от решаващо значение, за да сте сигурни, че другите се отнасят с вас с уважението и вниманието, което заслужавате. Това не значи да сте арогантни, но да покажете, че имате позиция, мнение и самочувствие и действате спрямо желанията си.

10. Влиянието на минали връзки. Когато някой е бил в отношения (приятелски, роднински, работни, любовни), в които непрекъснато е бил използван, той може несъзнателно да приеме този модел на допускане на подобно поведение и в следващите си връзки.

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай