Интимно

10 признака на манипулация във връзката

Партньорът ви постоянно си търси комплименти

14.11.2023г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта може да ни накара да се чувстваме прекрасно, на моменти глупаво, или да попаднем на партньор, който да ни манипулира още от самото начало на взаимоотношенията ни. Връзката с него може да се превърне в истински кошмар. Манипулативният партньор обикновено е израснал в семейство, в което е имало неразбирателство между родителите.

Единият може да е използвал свои манипулативни методи, за да постигне желаното. Манипулативният партньор е манипулатор и извън любовта, във взаимоотношенията си с колеги, приятели, роднини. 

Кои са признаците, че имате връзка с такава личност? Вижте в следващите редове. 

1. Ревност. Понякога хората ревнуват партньора си поради собствената си несигурност. Това е съвсем естествено. Но манипулативният партньор ще използва ревността си, за да контролира другия във връзката.

2. Той никога не се извинява или отказва да го направи. Манипулативният партньор би могъл  да се опитва да се извини, без всъщност да съжалява. Ако дори не можете да си спомните кога партньорът ви се е извинил в ситуации, в които не е бил прав, вероятно сте манипулирани от него/нея.

Свързани статии

3. Липса на емпатия. Още един знак на манипулация във връзката, за който да внимавате. За партньора ви вашите проблеми и страхове не са важни. Ако има съмнения към него или по друг въпрос, който не го засяга, то той може да се опита да ви вмени вина, да ви каже, че сте луди, че си внушавате. 

4. Предимство на местоположението. Ако сте на публично място, сред близки, познати, и се случи лек спор, обърнете внимание дали той наистина иска да спори с вас или по-скоро би направил така, че вие да излезете проблемния човек в случая. Манипулаторите често запазват аргументите си, когато ще останете насаме, за да доминират. 

5. Той не държи на думата си. Но винаги намира оправдания, за да се почувствате зле и всеки път да оправдавате поведението му.

6. Пасивно-агресивно поведение. То има много проявления. Може да разберете, че любимият ви човек ви обсъжда пред ваши близки и познати, липса на съдействие по отношение на домакински задължения, вменяване на чувство на вина, че искате помощ, докато той/тя е доста натоварен и с други задължения и т. н.

Свързани статии

7. Постоянно търсене на комплименти. Ако половинката ви изглежда привлекателно сте наясно, че той/тя знае, че е така, но въпреки всичко често ви споделя колко не харесва начина, по който изглежда, то определено си проси комплименти от вас, като начин да ви манипулира.

8. Натрапва ви своята несигурност. Манипулативният партньор може да ви сподели, че тъй като в предишна връзка е бил измамен, не иска вие да имате приятели мъже/жени, тъй като има опасения, че разочарованието му може да се повтори и във връзката с вас. Страхува се, че това може да е приятел с облаги. 

Свързани статии

9. Отдалечава ви от приятелите ви. Това е много фина манипулация, за която е необходимо по-дълго време, за да бъде забелязана. Ако вие имате желание да се видите само с ваши приятели за по питие например, партньорът ви започва да се цупи колко ще му липсвате, как той не излиза с приятелите си, за да прекарвате повече време заедно, колко ви е хубаво да сте само двамата.

10. Често ви критикува. Манипулаторът обикновено има ниско самочувствие, което прехвърля върху половинката си. Той често критикува, не подкрепя другия, когато иска да постига успехи, да се надгради като личност. 
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 4 месеца )
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 5 месеца )
Здраве и красота