Свободно време

„Вила Ямбол“ триумфира с рекордните 8 медала на престижен винен конкурс

Избата спечели шест златни отличия и две сребърни на Vinealies Internationales, организиран от Съюза на френските енолози

15.03.2024г. / 09 30ч.
Аз жената
Снимка: Вила Ямбол.

Снимка: Вила Ямбол.

Българското вино отчете нов успех. С шест златни медала и два сребърни бяха отличени вината на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. Това се случи на престижния винен конкурс Vinalies Internationales, който се организира от Съюза на енолозите във Франция. Общо българските изби завоюваха 14 медала. Избата от Ямбол впечатли журито със своето естествено пенливо вино Vineyards Selection  Blanc de Blancs 2015, както и с червените вина Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019. Всички те бяха оценени със злато. Сребро заслужиха Vineyards Selection Розе 2023 и Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019. „Щастливи сме от високата оценка на професионалистите в бранша – още повече, че златните медали са за познати световни сортове, които те много добре познават и трудно ги впечатляват.“, коментира шефът на избата Красимир Аврамов. Той посочи, че тези отличия са признание и като цяло за винарския бранш в България и нивото на професионалистите, които работят и създават прекрасни вина.

В тазгодишното издание на конкурса Vinalies Internationales бяха отличени общо 879 вина от 32 държави. Журито се състои от 120 винени специалисти от 40 националности, които тестват всяко вино „на сляпо“ като водещо е изцяло качеството на продуктите.

„Вила Ямбол“ с гордост развива винарските традиции на своя регион в последните 100 години, което я превръща в един от най-старите производители от Южна България. Избата произвежда вината си от 10000 собствени и наети лозови масиви като особено гордост за тях са тези в микрорайоните Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, които са предназначени само за производството на лимитираната серия Vineyards Selection. Другата им наградена марка Kabile е вдъхновена от традициите на траките по нашите земи и е кръстена на античен тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират само на няколко километра от днешната винарна. Днес, тя е лидер на пазара у нас с едноименната марка Villa Yambol.

Коментирай
Здраве и красота