Свободно време

Екхарт Толе и силата на настоящето

Съществуват ли минало и бъдеще?

03.04.2024г. / 11 02ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: elements.envato.com.

Снимка: elements.envato.com.

Екхарт Толе е един от най-уважаваните и вдъхновяващи духовни учители в цял свят. Неговото задълбочено учение, но лесни за възприемане послания са помогнали на милиони хора да изпитат вътрешен мир и спокойствие. Но върху какво се фокусира Екхарт Толе? В осъзнаването, че живеем тук и сега, а не в миналото и в бъдещето.

Неговият бестселър „Силата на настоящето“ е преведен на 52 езика, а от него са продадени над 12 млн. копия. Той е намерил мястото си сред най-полезните книги за личностно развитие, а това признание не е без причина. Нека ви разкажем по-подробно в статията.

Екхарт Толе и книгата „Силата на настоящето“

В книгата не се говори за практики, които да изпълняваме, за да развием потенциала си и да изявим най-добрата своя версия. Според Екхарт Толе човек може да постигне върховно спокойствие, когато допусне настоящето до себе си. 

Ето какво се случва, когато мислите ни се въртят около миналото и бъдещето:

  • Усещаме се депресирани и тревожни;
  • Лесно се разсейваме;
  • Сънят ни е нарушен;
  • Търсим начини да бъдем постоянно заети с нещо;
  • Страдаме от ниско самочувствие. 

Ако обаче се фокусираме върху сегашния момент, нещата могат коренно да се променят:

  • Ще започнем да възприемаме живота такъв, какъвто е, с всичките му хубави и лоши страни.
  • Ще се освободим от предразсъдъците и страховете, с които обикновено посрещаме бъдещето.
  • Ще развием хармонична връзка със себе си. 

Цялата тази „настройка на ума“ не е свързана с конкретна религия, но тя несъмнено има своето влияние върху учението на Екхарт. Той е на мнение, че ако спрем да се съпротивляваме, можем безпроблемно да се отпуснем и да живеем в реалността. А реалността е единствено настоящето. 

За да достигне до тези си прозрения, Толе преминава през дълбока вътрешна трансформация на 29-годишна възраст, след дълъг период на депресия и тревожност. Той описва тази промяна като „духовно пробуждане“. 

Екхарт разказва, че една нощ преживява силно усещане за тревога, което в крайна сметка довежда до дълбока промяна в съзнанието му. Тогава започва и неговото духовно пътуване. 

Съществуват ли минало и бъдеще?

В книгата си „Силата на настоящето“ Екхарт Толе нарича времето „капан“, който ни кара да живеем чрез паметта за миналото и очакванията за бъдещето. Според него умът ни е толкова ангажиран с тези мисли, че не е способен да се наслади на сегашния момент. 

Причината за това е много проста – миналото ни е изградило като личности, а бъдещето ни дава надежда за спасение. Истината обаче е, че най-ценното време е сега, защото това е единственият момент, в който можем да действаме пълноценно. Миналото и бъдещето са проекция на съзнанието ни. 

Настоящият момент като единствено решение

В живота си понякога се сблъскваме с неприятни обстоятелства, от които искаме да избягаме. Започваме да мислим за миналото – как сме стигнали до такава ситуация, какво е могло да направим, за да я предотвратим и т. н. След това се замисляме за начините, по които да се измъкнем от проблема.

В такива случаи рядко си задаваме въпроса: „Мога ли да направя нещо наистина, за да подобря ситуацията?“. Ако отговорът е положителен, заемаме се с разрешаването ѝ. 

Има обаче една подробност – трябва да обърнем внимание на нещо, което можем да направим сега, независимо че е възможно да не даде резултат веднага. В обратния случай ще загубим много време в планиране на бъдещето и ще изгубим възможността за действие в настоящето, а както разбрахме по-рано, то е единственото, което съществува. 

Ако следваме философията на Екхарт Толе, всичко важно е в сегашния момент. Промяната, която искаме в своя живот – също. Бъдещето е в нашето въображение, а миналото – в спомените ни. От нас зависи единствено как ще живеем в настоящето. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 1 месец )
Какви проблеми има човек на 29? Намерете по-достоверни автори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар