Свободно време

Почина италианският моден дизайнер Роберто Кавали

Той е роден през 1940 година

12.04.2024г. / 22 35ч.
Михаела Лазарова
Роберто Кавали, Снимка: Getty

Роберто Кавали, Снимка: Getty

На 83-годишна възраст почина един от най-известните италиански модни дизайнери – Роберто Кавали. Той е починал в дома си в родния му град Флоренция, след дълго боледуване.

Кавали ще остане в историята на модата като дизайнера, който превърна животинския принт в истински моден разкош. Тоалетите му винаги са били разпознаваеми. Отличаващи се с много блясък, красиви детайли, вдъхновени от животните и природата, които много обичаше.

„Наследството на Роберто Кавали ще продължи да живее чрез творчеството му.“ – споделят от екипа на дизайнера. Роберто Кавали е роден на 15 ноември 1940 година. Неговият дядо, Джузепе Роси е бил известен художник. Кавали следва стъпките му, като се записва в Художествената академия във Флоренция, където започва да експериментира с рисуване, пачуърк и текстил, пише CNN.

Роберто Кавали и Ева Мария Дюрингер

Така, малко по малко, той успява да разработи новаторска техника за печат върху кожа, която му печели поръчки от Hermès и Pierre Cardin и го извежда на пътя на едни от най-известните модни къщи.

Свързани статии

Първата си едноименна колекция Роберто Кавали представя в Париж през 1970 г., преди да дебютира на модните подиуми във Флоренция и Милано през 1972 г. Същата година той отваря първия си бутик в Сен Тропе.

През 1980 г. Кавали се жени за австрийския модел и кралица на красотата Ева Мария Дюрингер, която се присъединява към бизнеса му като творчески директор. Това е втори брак за него. Дизайнерът има 6 деца, като последното се роди през 2023 година, плод на любовта му с неговата дългогодишна партньорка Сандра Нилсън.

Снимка: Getty

Коментирай