Свободно време

3 популярни грешки, които допускаме с финансите си

Не си правим план за харчене

19.04.2024г. / 08 30ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

3 популярни грешки, които допускаме с финансите си

Управлението на личните финанси е тема, която става все по-важна в непрекъснато променящ се свят. Важно е да знаем не само как да печелим пари, но и как да ги управляваме чрез различните инструменти – всички бързи кредити, инвестиции, спестовни застраховки и т. н.

Допитахме се до специалистите от Easy Credit и те откроиха три популярни грешки, които допускаме с финансите си. Още по-хубавото е, че ни дадоха и насоки как да ги избегнем.

Грешка 1: Не следим всички бързи кредити на едно място

Правилното управление на кредити – бързи и ипотечни, е един от белезите за финансова грамотност. Да умееш да избереш от всички бързи кредити този, който е подходящ за конкретната ти цел, а после без усилия да върнеш взетите пари – това е едно от основните умения, които трябва да развием.

По тази тема Easy Credit съветват, ако имате вече заеми, да ги опишете в една таблица – сума за връщане, вноски, на какъв период са вноските, каква част от месечния бюджет са вноските.

Когато подредите по този начин всички бързи кредити, лизинги и ипотеки, ще видите ясна снимка на финансовото си състояние и много по-лесно ще вземете решение за поведението си в следващите месеци и години.

Стремете се вноските по всички кредити да не надвишават 30% от дохода ви. Ако сте прекалили с вземането на кредити, започнете енергично да изплащате първо онези, които са с най-висока лихва и постепенно намалявайте задълженията си.

Нека овладяването на кредитите да е най-важната ви цел, над всякакви покупки и подобрения у дома.

Грешка 2: Нямаме пари настрана

Да се живее от заплата до заплата не е „съдбата“ само на хората с ниски доходи, но и на тези с по-големи. Доказано е от практиката, че колкото и да се увеличава заплатата на човек, винаги се намира за какво да се похарчи и последният лев.

В свят на безкрайни изкушения това е разбираемо, но точно тук е добре да проявим малко по-висока финансова грамотност, смятат от Easy Credit.

Да отделяш по малко от всяка своя заплата не е скъперничество, а разумна постъпка, на която твоето бъдещо аз ще е благодарно. Само си представи какво би станало, ако утре съкратят целия ви отдел, защото дават работата на аутсорсинг компания? Не е приятно, нали?

И сега си представи, че имаш отделени настрана пари, равни на 3-4 месечни заплати. Няма ли да ти е много по-спокойно с всички кредити и разходи, които неминуемо трябва да плащаме? Разбира се! Така че още на следващата заплата отдели 100 лв. в друга сметка и забрави за тях. Прави го всеки месец и се гордей с добрата си финансова грамотност.

Грешка 3: Не си правим план за харчене

Когато стане дума за планиране на харчовете, повечето хора си представят, че трябва да се свиват и ограничават, да се лишават от любимите си глезотийки и изобщо, да водят един скучен и еднообразен живот на скъперници.

Нищо подобно, смятат от Easy Credit. Създаването и следенето на бюджета на месечна база е най-добрият начин човек да си харчи парите с удоволствие, защото ще знае точно за какво ще ги похарчи. Когато нямате план, много често давате големи суми за маловажни неща и не ви остава финансов ресурс да сбъднете някоя мечта още този месец.

Така че, когато вземете заплата, разпределете я съзнателно по различните пера и започвайте смело да харчите.

Разбира се, добре е да следваме добрите практики при определяне на бюджет:

●     Първо се плащат сметките и вноските по всички бързи кредити

●     На второ място отделяте пари настрана

●     На трето място идват разходите за храна (от тях се пести най-лесно обаче)

●     На четвърто са парите за забавления, подобряване на дома и покупка на дрехи

Както виждате, ще ви стигнат за всичко, само трябва да планирате.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата[MZ1] статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.