Свободно време

Модерно е учениците да се дрогират, а останалите да са отхвърлени

Историята на едно зависимо момче, което иска да избяга от дрогата

25.04.2024г. / 14 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Все по-ранната употреба на наркотици сред подрастващите не изненадва нито експерти, нито самите ученици. Стига се дотам, че непробвалите дрога младежи се чувстват отхвърлени. В следващите редове ще ви разкажем историята на едно зависимо момче, което се опитва да избяга от капана на дрогата. Репортажът е дело на Теодор Лазаров и телевизия Bulgaria ON AIR.

Момчето, което не се казва така, но ще наричаме Иван, започва да се увлича по наркотиците в гимназията, когато е едва на 14 години. Възраст, до която многократно родители, близки и учители предупреждават, че дрогата не просто е вредна, а опасна за живота. Момчето е взимало наркотици в компанията на приятелите си, чувствал се по-енергичен и уверен, а музиката, която слушал, звучала по-добре. Иван не е единственият пример. Много са учениците, които посягат първо към марихуаната и след това към по-силните наркотици. Честа практика е ходенето на училище с „кака Ани“ – жаргонната дума за амфетамин.

Свързани статии

Около всяко училище може да установим един ученик, познавал дилър. Отива въпросният ученик до дилъра, купува, а след това раздава и на останалите ученици“, каза началникът на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ в СДВР комисар Петър Петров.

Ние си правехме партия. Всеки дава по 5-10 лв.“, сподели Иван.

В средата на месеца полицията проведе акция срещу наркоразпространението около столични училища. Дрогата не се продавала само на ученици, но и на тях. Иззети са около 200 г наркотици.

Дете от перфектно семейство няма риск да употреби“, убеден е психотерапевтът Симеон Парлапанов.

Свързани статии

Част от ежедневието – в това се превръщат наркотиците за зависимия.

Като пушихме в университета в тоалетната, тръгнаха да влизат цивилни полицаи. Двама от моите приятели застанаха на вратата да я държат, ние излязохме през прозореца“, разказа Иван.

След години в капана на дрогата, зависимият решава да се откъсне от наркотиците.

Като видях какво причинявам на семейството си, на мен самия, това цялото нещо ме накара да се замисля и да променя начина си на живот“, добави Иван.

Иван ще прекара в рехабилитационен център още два месеца, след това се надява на нормален живот в общество, което да го приема, вместо да го отхвърля заради миналото му.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Коментирай