Свободно време

Филмът „Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

09.05.2024г. / 09 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Междинна станция

Снимка: Междинна станция

Трейлърът на най-дългоочакваното родно филмово заглавие за годината е вече факт! Пълнометражният игрален филм „Гунди – Легенда за любовта“  ще се появи на голям екран на 18 октомври 2024 г., а официалният плакат и завладяващи нови кадри бяха пуснати официално по-рано днес.  Продукцията ще проследи живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа. „Гунди – Легенда за любовта“ ще разкаже за човека Георги Аспарухов, който се опитва да балансира между успешната си футболна кариера и личния живот, борейки се със системата, трудностите и тежките избори по пътя си. Вдъхновяващата история ще оживее пред зрителите благодарение на режисьора Димитър Димитров, оператора Борис Славков, сценариста Емил Бонев и продуцентите на мащабния проект Андрей Арнаудов и Иван Христов.

Лентата ще ни върне назад във времето – ще покаже България през 60-те и 70-те години и ще се фокусира върху едни от най-важните моменти в живота на избрания за „Футболист на столетието“ в България Георги Аспарухов – Гунди – така, сякаш се случват пред очите ни. От бедно момче в крайния столичен квартал „Редута“, през класическа невъзможна любов с момиче от заможно семейство и мечтата за големия футбол – по пътя си Гунди среща редица перипетии, които се опитва да преодолее с много усилия, честност и достойнство. А когато най-сетне сбъдва двете си големи мечти, системата се обръща срещу него. За да пресъздадат този нелек период от живота на Георги Аспарухов и ударите, които Партията (БКП) му нанася, на екран ще видим Пенко Господинов в ролята на агент на Държавна сигурност и Владимир Люцканов в ролята на Генерала, който дирижира всичко от комфорта на кабинета си. Като част от актьорския състав и едни от най-важните фигури в живота на големия български футболист, ще видим Димитър Маринов в ролята на Аспарух – бащата на Гунди, Николай Урумов като треньора на „Левски“ – Коце Георгиев, и Владимир Карамфилов, треньора на „Ботев – Пловдив“ – Георги Генов.

Официалният трейлър вижте тук

Във филма ще видим и два знакови момента от кариерата на Гунди – паметния мач срещу Белгия, игран във Флоренция, в който с два негови гола Националният отбор се класира на Световното първенство в Англия, както и историята около главозамайващото предложение на „Милан“, пресъздадено по спомени на единствения пряк свидетел на срещата с италианския клуб, Величка Маркова – Лита, която е и консултант по сценария на филма.

Наред с актьорите в главните роли Павел Иванов (Георги Аспарухов – Гунди) и Александра Свиленова (Величка Маркова – Лита), във филма ще видим още Параскева Джукелова (Мария), Александра Костова (Лидка), Емил Марков (арх. Марков), Биляна Петринска (Марена). В ключова роля ще видим и Стоян Радев (Зоро), който ще подкрепя неотлъчно Гунди както в професионалния, така и в личния му път.

Павел Иванов, в ролята на Гунди

Павел Иванов е един от най-нашумелите и разпознаваеми български актьори. Завършва НАТФИЗ през 2016 година при ненадминатия Стефан Данаилов, но още през 2014 става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където играе главни роли в едни от най-касовите спектакли. През 2016 година името му добива популярност и в телевизията, благодарение на сериала „Полицаите от края на града“. Следват участия и в други телевизионни формати, последният от които е ситкомът „Татковци“. Успоредно с тези театрални, телевизионни и кино ангажименти Павел Иванов обикаля страната и Европа с пътуващи спектакли.

Александра Свиленова, в ролята на Лита

Александра Свиленова е новоизгряващ талант, който ще изиграе една от централните и ключови главни роли във филма – тази на Величка Маркова – Лита, съпругата, най-голяма любов и вдъхновение за Гунди. Това е първата голяма роля в киното за актрисата, която учи „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Александра участва още в представлението на Учебен театър НАТФИЗ: „Диканка – резултати от уъркшоп“ с режисьори Мартин Киселов и Ева Данаилова, постановката „Опасни връзки“ с режисьор Станка Калчева, както и в „Недовършена пиеса за механичен нож“ под режисурата на Ованес Торосян.

Димитър Димитров, режисьор

Димитър Димитров е добре познат на зрителите като режисьор на популярните сериали „Отдел издирване“, „Дяволското гърло“, „Откраднат живот“, „Връзки“, „Дървото на живота“, „Съни Бийч“, „Мен не ме мислете“ и още много други. Дебютът си в игралното кино прави на 27 години с филма „Събирач на трупове“, който участва в селекцията на редица престижни международни фестивали. Има опит още в късометражно и документално кино.

Борис Славков, оператор

Операторското майсторство на филма е в ръцете на Борис Славков. Работил по сериалите „Войната на буквите“, „Отдел издирване“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“, „Съни бийч“, „Мен не ме мислете“, както и по филмите „Шекспир като улично куче“, „Всичко, което тя написа“, „Събирач на трупове“.

Емил Бонев, сценарист

В сърцето на проекта и негов сценарист е Емил Бонев. След завършването си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, Емил Бонев има 60 роли и национални награди. Автор е на пиесите „Морска сол“, „Пакетче семки“, „Покер“, „Кантон 117“, „$910“, играни с успех в страната и чужбина. Драматургичен консултант и диалогист е на филма „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и сценарист на лентите „Прогноза“ на Зорница София и „Засукан свят“ на Мариус Куркински. Като главен сценарист Емил Бонев се подписва под сериалите „Морска сол“, „Недадените“ и „Скъпи наследници“. Режисьор е на десетки спектакли, между които „Гнездо на ангели“ в Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив“, „Мъжка задушница“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, „Бонбон“ в Народен театър „Иван Вазов“, „Сюрприз“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Чиничита“ и „Убийство без убийство“ в Театър 199 – „Валентин Стойчев“.

Коментирай