Неда Малчева: Ако някоя жена е оцеляла благодарение на мен, мога да кажа, че и аз оцелявам благодарение на нея

Художничката ще бъде един от гостите на Aniventure Comic Con

18.06.2024г. / 10 31ч.
Мария Дуковска
Неда Малчева. Снимка: личен архив.

Неда Малчева. Снимка: личен архив.

Едва ли има някой, който да не е срещал творчеството на тази щура майка с още по-щури деца и явно… търпелив баща. Талантливата художничка Неда Малчева от години споделя истории, вдъхновени от семейния живот – хубавото, лошото и най-вече смешното, а феновете на страницата ѝ вече са над 70 000!

Неда е рисувала и илюстрациите в книгите „Как да оцелееш в България“ от Брато. бг, „Мама Нинджа“, „Ежедневието на един татко“ от Калоян Явашев, както и цяла серия на „Българознайко“ от Виктория Петкова. От почти две години преподава класическо и дигитално рисуване на деца в Русе.

За поредна година тя ще е един от специалните гости в тазгодишното издание на фестивала Aniventure Comic Con, който ще се проведе на 6 и 7 юли в Интер Експо Център.

С Неда Малчева разговаряме за комиксите като арт терапия на ежедневните проблеми, как нейните карикатури са спасение за хиляди майки в онлайн пространството, а и за нея самата като родител. Пожелаваме ви приятно четене.

Неда, вие сте една от „спасителните лодки“ в уеб пространството за родителите и по-конкретно – за майките. Вашите илюстрации, колажи и комикси ни карат да се надсмеем над битовите проблеми и всевъзможни ситуации, с които всеки родител се сблъсква. Може би е банален този въпрос, но няма как да не ви го задам – в кой момент започнахте да правите това, с което днес сте изключително популярна? Какво го отключи?

Този отговор винаги е бил един и същ, но всеки път намирам различен смисъл в него. Ние, хората на изкуството, комуникираме благодарение на нашето изкуство. На моменти сме интровертни, затворени и плахи, но изкуството за нас е като един инструмент за комуникация. Личен и безопасен.

Затова, смятам, че моментът в който аз започнах да правя това, е моментът, в който пожелах да покажа себе си, слабостите си и силните си страни чрез изкуство. Моментът, в който имах нужда от комуникация.

Работата ви като художник и автор на комикси има ли терапевтичен ефект за самата вас като родител и като жена?

Разбира се, че има. Хората, за които рисуването е само хоби, биха ви отговорили по един и същи начин, ако ги попитате защо го правят – защото това ги лекува. Понякога ми се иска рисуването да си беше останало само хоби, защото превърнато в професия, понякога губи чара си. Въпреки това, ми дава поле на изява, дава ми празен лист за писане, дава ми трибуна за речи и съм благодарна много на това.

Всяко едно изливане на душата, под каквато и да е форма, е терапевтично. И също така вярвам, че ме прави по-добър човек. Защото човекът без изкуство е едно небе без звезди.

Какво мислите за влиянието, което имате в социалните мрежи? Радва ли ви интересът, който провокирате в толкова много хора?

Минават години и аз все още не мога да осъзная какво влияние имам всъщност. Получавам толкова мили и силни коментари от мои последователи, които твърдят, че майчинството им е минало по-леко благодарение на мен.

На моменти усещам една тежка отговорност, която нося към тях, страх от разочарование, дълг да се появя с нещо ново, което да задържи ефекта, който досега съм оставяла. Старая се да опровергая всичко това, но нещото, от което не мога да избягам, е да бъда себе си. Да бъда откровена, честна с тях, смела и да изказвам позиции, с които съм наясно, че не всеки е съгласен.

И друг път съм споделяла, че това, което съм аз в социалните мрежи, е абсолютно двустранен процес.

Ако някоя жена е оцеляла благодарение на мен, мога да кажа, че аз оцелявам благодарение на тях. Затова аз не само се радвам от интереса, но съм и благодарна за него.

Един от комиксите на Неда, които разсмиват хиляди хора. Автор: Неда Малчева.

Как се справяте с всичко, което правите? Имате ли ваша формула за добра организация в това толкова динамично съвремие?

Подсмихвам се тук леко, тъй като съм автор на фразата „Всичко е въпрос на дезорганизация.“

Аз съм хаотична, разсеяна, имам сериозен проблем с концентрацията, а на моменти съм хиперактивна. В мен живее един истински активен и шумен човек, който постоянно иска да твори, да създава и да пише. Невинаги успявам да го чуя, защото все пак съм родител и то на много деца!

Формулата за мен е да свърша най-важното и приоритетно нещо за момента, било то и да търся загубена част от комплект Бакуган на най-малкия ми син.

Автор: Неда Малчева.

Три неща, без които не можете?

Хм, без доста неща не мога.

Таблетът, на който рисувам, е номер едно нещо, без което не мога. Случвало се е да забие, да си загубя писалката, вярвайте ми, изпадам в по-тежка паника, отколкото ако си загубя телефона, който, за жалост, нареждам на второ място. За жалост, защото колкото ми е нужен, толкова и го ненавиждам и често се чудя как да се отърва от него. Третото е яйца. Включвам го като храна, защото имам специално отношение към храната и гладна не мога да функционирам. Обожавам яйца и те са задължителната храна, с която започвам деня.

Има и други, като бялото вино, гинко билобата и магнезия, който пия всяка сутрин. Както виждате, никъде не споменавам децата си, но те влизат в съвсем друга категория нужди.

Автор: Неда Малчева.

Вие сте един от най-чаканите гости на тазгодишното издание на Aniventure Comic Con. Разкажете ни какво ще включва вашето участие.

Всяка година най-важното за мен е самото ми присъствие там и хората, с които се срещам. Някои идват, за да се видим, други, за да си купят нещо от мен, като тази година ги улесних и мърч могат да намерят целогодишно на сайта ми.

Както всяка година, ще имам собствен щанд, където ги чакам с отворени обятия и готова за срещи.

Мислите ли в посока нова книга?

Постоянно мисля в посока нови книги! Даже ме е срам вече да говоря за нея, понеже артистичната ми душа често изпада в едни дълбоки бездни, прегаря и захвърля с лека ръка разни поети проекти, повечето от тях лични.

Стане ли въпрос за нещо, което правя за себе си, ставам хиперкритична и предпочитам да го оставя настрани, за да си починем един от друг и да го завърша в момента, в който съм абсолютно сигурна в това, което правя. Но да, втора книга трябва да има. Дай боже и воля и за трета.

Свързани статии

Какво друго ви предстои и ви вълнува най-много напоследък?

В последните две-три години открих любовта към преподаването, затова в момента работя усилено по онлайн курсовете ми по рисуване, предстои ми също и интензивен курс по рисуване в София през август, но най-чакан за мен е моментът отново да стана студентка тази есен, когато ще се квалифицирам като педагог.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Пожелавам им безгрижието на дъщеря ми, с което първа от всички деца започна лятната си ваканция вкъщи, и дали това леко ме афектира или не, значение няма!

Снимки: личен архив на Неда Малчева; визия на Aniventure Comic Con.

* * *

Не пропускайте тази и още много вълнуващи срещи по време на Aniventure Comic Con на 6 и 7 юли в Интер Експо Център – събитието, което събира на едно място аниме, манга, косплей, комикси, гейминг и още много други активности и забавления, свързани с поп културата у нас. Сред обявените артисти до момента са актьорите Рос Марканд (The Walking Dead, Avengers, Doctor Strange), Дан Фоглър (Fantаstic Beasts, The Walking Dead), Анна Шафър (The Witcher, Harry Potter), Винсънт Ригън (One Piece, 300), както и международните косплей артисти Bambi Lashes Dеsign, Erza Cosplay и Thames Malerose. Ще видим още испанския комикс артист Christian Duce, свързан с отличителни творби за DC Comics и Marvel, а освен Неда от българска страна ще участват и авторите на „Тони Патето“.

След вдъхновяващите думи, с които Мария Бакалова откри миналогодишното издание, тя се завръща на сцената на фестивала като специален гост. На 6 юли феновете на звездата, която бе номинирана за „Оскар“ през 2021, ще имат възможност да се запознаят с нея на живо, да се снимат и получат автограф без необходимост от закупуване на допълнителен билет. Притежателите на ULTRA билети ще ползват предимството да бъдат сред първите, които ще се срещнат с талантливата актриса. Мария Бакалова, чийто последен покорен връх е ролята ѝ на Ивана Тръмп във филма на Али Абаси „Стажантът“, ще има собствен панел на главната сцена, по време на който ще разкаже за пътя към голямото кино, ще сподели своя опит и ще отговори на всички въпроси на публиката.

Богатото разнообразие от артисти не спира дотук. Още новини и гости, както и информация за билетите можете да намерите на www.comiccon.bg.

Коментирай