Свободно време

1 октомври – Световен ден на вегетарианството

01.10.2008г. / 09 21ч.
Вергиния Генова
1 октомври – Световен ден на вегетарианството

От 1977 г. на 1 октомври се отбелязва Световния ден на вегетарианството. Интересното е, че все повече хора стават по убеждение вегетарианци.

Запознатите с вегетарианството знаят, че едни от тях не консумират месо и се наричат вегетарианци, а други не консумират никакви животински продукти – в това число яйца, сирене, мляко и т. н. и се наричат вегани. Те имат друг празник, който е точно един месец след този на вегетарианците – 1 ноември.

Хубавото на нашето съвремие е, че се стремим да бъдем все по-толерантни. Всеки може да изповядва каквато си иска вяра, да яде каквото си иска и да прави каквото си иска, стига то да не вреди на здравето и личното пространство на останалия свят.

Вегетарианците се позовават на Божието слово и на тази база смятат, че Бог никога не е предвиждал хората да се хранят с плътта на други живи същества. “И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво, те ще ви бъдат за храна.”

Вегетарианците вярват, че именно поради грехопадението месото се появява на човешката трапеза и от този момент ние всеки ден слагаме трупове на масата за хранене, което да ни напомня, че живеем в грях.

Някои диетолози подкрепят вегетарианците с чисто научни факти, като изтъкват анатомическите и физиологическите особености на човека. Едно от доказателствата, които те изтъкват, за да подкрепят тезата си е, че черният дроб на месоядните е способен да елиминира от десет до петнадесет пъти повече пикочна киселина от този на немесоядните. Човешкият черен дроб е в състояние да отделя минимално количество пикочна киселина. Тя е опасна отрова, която може да нанесе на организма многобройни вреди, а всяка консумация на месо освобождава големи количества пикочна киселина.

Вегетарианците се обявяват и против не хуманния начин на убиване на животните, както и срещу съвременния начин на преработка на месото. Като например факта, че някои видове месо се потапят в натриев сулфат, за да се неутрализира миризмата на гниене и месото да придобие приятен розов цвят. За целта се използва и циментов прах, дори хранели с него животните, за да повишат по-бързо килограмите си.

Това са една незначителна част от хитрините, които използват в месопреработвателната индустрия, но вегетарианците като цяло се отнасят с голямо недоверие към химикалите, с които се третира месото, както и към методите, които се използват. Те смятат, че всеки прави своя избор относно това какво да яде и какво не, но лично те са дълбоко убедени, че консумацията на месо е равнозначна на консумация на отрова за човешкия организъм.

Ето списък на някои по-известни вегетарианци, които са допринесли значително за развитието на човешката цивилизация: Буда, Питагор, Конфуций, Сократ, Платон, Сенека, Плутарх, Леонардо Да Винчи, Граф Лев Николаевич Толстой, Джордж Бърнард Шоу, Махатма Ганди, Алберт Швайцер, Алберт Айнщайн, Алисия Силвърстоун, Пол и Линда Маккартни, Денис Уивър, Ким Бейсинджър, Ромен Ролан, Винсент Ван Гог, Андрю Якобс, Хенри Дейвид Торо, Имануел Кант, Марк Твен, Джеймс Кромуел, Робърт Луис Стивънсън, Робърт Браунинг, Томас Мур, Ралф Уолдо Емерсън.

* * *

Вегетарианството възпитава в толерантност
Вегетарианството
Веганство vs. Вегетарианство
Вегетарианците страдат по-често от липса на витамин А
Хранене през есента

Коментирай
12 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
До Ръбчо:Относно Библията, Христос и яденето на рибаЕто какво казва Стефан Галибов вегетарианец в едно интервю"Едно от нещата, които ми направиха много силно впечатление беше, че големите религиозни системи са били твърдо против отнемането на живот, независимо дали за храна и дали се отнася за човешко същество. Всъщност Христос не е нахранил множеството с риба, а с хляб. На иврит има една дума и за двете, а в миналото тестото се е оформяло под формата на риба. После с цел налагане на религията на по-големи маси, вегетарианството останало само като обет за монасите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 15 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
А тънката разлика между животно и растение? Този богослов има ли отговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 10 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
Жени, много благодаря. Сега остава и да кажете, че зърната и семената на растенията са за да се роди друго растение, а не някой да ги изяде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21 rate up comment 0 rate down comment
Жени ( преди 11 години )
До Ръбчо:Аз съм веганка и в момента кърмя детето си. Явно не си запознат с темата. Веганите казват така- Кърмата е за хората,кравешкото млякото за теленцата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23 rate up comment 0 rate down comment
Рокси ( преди 11 години )
От години не ям месо и вече дор не мога да си представя, че ще ям отново. А и дори като малка, когато нямах право на избор, защото нашите не са вегетаряни, никога не съм го обичала. Затова като станах по-голяма си казах СТИГА! И сега съм много доволна. Освен че се чуствам физически добре, се чувствам е по-щастлива, защото знам, че нито едно животно не е страдало и не е било умъртвено за да мога аз после да го ям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 11 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
Рокси, това всъщност е една самозаблуда. Живеем в жесток свят и това, че не чуваш как прасето ***, когато го колят не значи, че например когато си купуваш скъпа дреха или бижу, поради това не умира едно малко дете от глад в Африка. А за неродените животи от яйцата и зърната ще отворим приказка, ама само ако вегетарианците продължат с тяхното войнствено поведение. Така и не става ясно не им ли стига на вегетарианците аргументацията за здравословното хранене, ами се загрижват за клането на прасета, че и на Библията посягат. Че защо тогава пушачите да не се аргументират с каденето в църквата, както прочее пише, приятно Господу благоухание, пише го както за каденето, така и за миризмата от животински изгаряни мазнини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 10 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
А, Радост, браво, а цитатите от Библията, които извадих по-долу нищо не значат, нали,?Важно е вие какво мислите. А изсичането на горите, на джунглите, за земеделие изобщо не допринася за глобалното затопляне. И никой нищо не каза за веганите и кърменето. Забелязва се един войнстващ вегетизъм, мисля. Не съм забелязал всеядните да нападат вегетарианците, но обратното се случва почти винаги. Интересно защо, интересно дали ще си признаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23 rate up comment 0 rate down comment
Радост ( преди 11 години )
Превъзходна статия!! Браво, Виргиния, и едно голямо благодаря! Абсолютно всичко, което си написала е вярно. Вегетарианството и веганството са най-добрият избор, който някой може да направи за себе си и за планетата. Защото месната индустрия, освен всичко останало, допринася най-много за глобалното затопляне. Има много доказателства, че вегетарианците са по-здрави. Факт е, че в Библията се казва, че Бог ни е дал да се храним с вегетарианска храна, който мисли, че Исус е искал жертвоприношения и други подобни, се лъже!! Още веднъж, благодаря! :) Честит светъл празник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 28 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
млад вегетарианецо, и кой е достоверният източник на това дали Господ е харесал жертвата на Авел и дали Христос е хранил народа с риба? Що не ги е нахранил само с хляб? Или що не е харесал жертвата на Каин? Може би е по-добре да кажете, че сте вегетарианци по здравословни причини и готово, що ви трябва да се позовавате на Библия или нет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Ръбчо ( преди 11 години )
Да, може би е лесно всякой и всякакви да се позовават на Светото писание, но ето пак там, в Библията, какво например още е казано, при това сам Господ го казва:"и Авел също принесе от първородните на стадото си и от тлъстината им. И Господ погледна благосклонно на Авеля и на дара му;"Сиреч, на самия Господ е приятно. Още:"И съгради Ной жертвеник Господу; взе от всеки чист *** и от всички чисти птици, и ги принесе всесъжение върху жертвеника.И помириса Господ приятно благоухание, и рече Господ (Бог) в сърцето Си: няма вече да проклинам земята..."И вече в Новия завет, съвсем категорически:"И чу се глас към него: стани, Петре, заколи и яж!"Та така, може би наистина е по-добре да се изтъкват други причини, здравословни, хуманност към животните... Последното е малко като дървено желязо или българско шампанско, но на Библията е трудно човек да се позовава. А изкушението за това е голямо, ето например на мен ми идва да цитирам пак от Библията, че всичко е добре за човек, ако не е прекалено, включително алкохолът, така пише. Или поне за виното пишеше. Хайде, въпросът за веганите и кърменето няма да повдигаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар