На 3 март – денят на освобождението на България от османско иго Kafene.bg започна една родолюбива инициатива – “Да преброим паметниците на Левски”. Нека се включим всички, които обичаме българската история и се гордеем, че сме българи.

Васил Левски – Апостола на свободата
Име равно на величава епоха. Име, свързано със святата памет на българина. За неговата героична смърт Дядо Вазов написа: “О, бесило славно, с кръста ти си равно!” Знаем ли кога и как е увековечен образът на Левски?

Общобългарски комитет “Васил Левски”, фондация “Васил Левски”, Българско генеалогично дружество “Родознание” и Kafene.bg обявиха инициативата “Да преброим паметниците на Левски”. Започнахме символично на 3 март – Освобождението на България, за което Левски даде живота си. Проучванията ще продължат три месеца. Резултатите ще обявим на 18 юли – рожденият ден на Апостола.

Целта на инициативата е да се събере информация в кои градове и села на България има паметник или барелеф на Васил Левски. Надяваме се, че с радост ще се включите.

Убедени сме в ползата от резултатите, които ще покажат, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметници. Ако българската роза е туристическият символ на нашата родина, то със сигурност трябва да обявим Васил Левски за историческия символ на България.

Очакваме вашите снимки с максимална информация от ваша страна – къде се намира паметникът/барелефът, кога е направен, кой е скулпторът, има ли надпис и какво пише на него, в какво състояние е в съвременността.

Писмата си изпращайте на електронен адрес:
ivet@az-media.biz
Краен срок – 30 юни 2009 г.

Резултатите ще бъдат обработени и представени в списание “Родознание”, на сайта на Българското генеалогично дружество: www.bgd_1990.hit.bg и в Kafene.bg.

Очакваме вашата информация, за която Отец Паисий би казал: На ползу роду болгарскому!

За въпроси:
fvl@abv.bg – д-р Стоян Джевезов – секретар на общонародния комитет и председател на фондация “Васил Левски”;
bgagenealogie@abv.bg – доц. д-р Антоанета Запрянова – председател на Българско генеалогично дружество “Родознание”.

Тук можете да видите постъпилите до момента информации.