Свободно време

Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal 2004

01.11.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal 2004

На 27 октомври на пресконференция списание “Бакхус” обяви 10-те ресторанта, сред които ще се излъчи победителят в конкурса “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2004”. За първи път сред финалистите на конкурса попада ресторант от Варна.

Десетте финалиста са:

  • Вишните (София)
  • Да Види (София)
  • Дойран 1 (София)
  • Егур, егур (София)
  • Енотека Uno (София)
  • Капанина джуниор (София)
  • Капитол (Варна)
  • Кибеа (София)
  • Модерато (София)
  • Отвъд алеята, зад шкафа (София)
Конкурсът “Ресторант на годината на Бакхус и Chivas Regal” се провежда от 2001 г. Той възникна като естествено продължение на онази част от дейността на списание “Бакхус”, която е свързана с наблюдаване и оценка на ресторанти. Началото бе сложено още с януарския брой на 2001, в който публикувахме десетте правила на добрия ресторант. С годините тези правила изкристализираха и днес критериите, по които оценяваме ресторантите, са следните шест:
  • Кухня
  • Професионален подбор на вина
  • Обслужване
  • Обстановка
  • Грамотно меню с подходящо съдържание
  • Адекватни цени

    Същинският първи конкурс започна през май същата година, след като получихме подкрепата на Chivas Regal.

    В първото издание Ресторант на годината 2001 стана “Отвъд алеята, зад шкафа”, който спечели и наградата на читателите.

    През първата година участваха само ресторанти от София. От 2002 конкурсът се отвори и за ресторанти от цялата страна. Още тогава във финалната десятка се появиха два ресторанта от страната. “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2002” станаха “Вишните”.

    Миналата, 2003, година победител стана пловдивският ресторант “Хеброс”.

    В комисията, която оценява ресторантите, освен експерти от списанието се канят професионалисти в ресторантьорския бранш – шеф-готвачи, енолози, сомелиери. Стана традиция чуждестранен експерт да ни помага при избора на победителя. През 2001 това беше шеф-готвачът и собственик на ресторант в Пиза Карло Силвестрини. През 2002 шеф-готвачът на лондонския клуб “Риц” Филип Вандевал се присъедини към журито, а миналата година това стори Жозе Пети, шеф-готвач на американския посланик в Лондон.

    Една от основните цели на конкурса е да се обърне внимание на ресторантьорството и неговото развитие, да затвърди идеята, че този вид дейност е важна, отговорна, свързана със сериозни правила и целяща да носи удоволствие и удовлетворение. Сигурни сме, че със създаването и коректното провеждане на този конкурс сме допринесли за повишаване на общото ниво на ресторантите у нас.

    Тази година в първия етап на конкурса “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2004” участваха общо 50 ресторанта, подбрани от комисията. За втора поредна година в конкурса участват и заведения от категорията bar&diner, които се номинират за отделната награда.

    Наградите, които ще връчим тази година, са:

    • “Ресторант на годината 2004”
    • “Авторска кухня”
    • “Най-добра селекция на напитки”
    • “Най-добър bar&diner”
    • “Ресторант на читателите”
    • “Дебют 2004”
    Носителят на наградата “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2004” и тази година ще бъде избран сред десетте финалиста, но останалите награди могат да бъдат присъдени на всеки един от начално подбраните 50 ресторанта. Както в досегашните издания на конкурса, наградата “Ресторант на годината” ще бъде само една. Същото се отнася за наградата “Най-добър bar&diner” и “Ресторант на читателите”. За разлика от предишните издания на конкурса сега в останалите категории е възможно няколко ресторанта да получат съответната награда.

    Тази година за първи път чуждестранен експерт се включи и при подбора на 50-те участващи.

    Това беше сомелиерът на “Риц”, Лондон, Саманта Ръсел. За финалната фаза очакваме да се присъедини друг гост от чужбина.

    Избраните десет финалисти в най-голяма степен отговарят на критериите, по които оценяваме ресторантите вече четвърта година. Както и в досегашните издания на конкурса, превес при определянето им имаше качеството на храната, без да се подценяват и виното и напитките, обслужването, обстановката.

    Официалната церемония по връчване на наградите ще се състои на 6 декември 18.30 в хотел “Хилтън”.

  • Коментирай