Свободно време

За етикетите “Био” и “Еко”

09.03.2010г. / 09 47ч.
Надежда Маринова
За етикетите “Био” и “Еко”

Формулировката „Био” се въвежда през 30-те години на XX век, а през 50-те години вече се появяват първите международни организации, които се занимават с органично земеделие. В последните 15-20 години в световен мащаб вече има няколко организации и лаборатории, които издават сертификати за органичност. В етикирането на храни, козметика и други стоки думите биологичен, органичен, екологичен са синоними в Европейските регламенти за биологично производство на земеделски продукти.

Растителни продукти или храни от растителен произход съдържащи само съставки, добити от диворастящи растения, могат да се означават като „натурални”. Ако един продукт е произведен с грижа за околната среда – му лепват етикета „екологично чист” – но това е подвеждащо. Всички биологични продукти могат да се нарекат екологични, но не всички екологични продукти са биологични. Продукт, съдържащ натурални съставки и такива, произведени по биологичен начин, може да се означава като „продукт, произведен с биологични съставки”.

Ето едни от най-често срещаните подвеждащи и объркващи клиента надписи, които стоят на челно място и с големи букви:
Краве кисело мляко – еко
Ядки – натурални продукти
Мед от биологично чист район - Няма такива понятия!

Какво прави един продукт органичен или Био?
Някои сертификат има съответните степени за органичност:
- 100% - всяка клетка от съставките е органична;
- до 90 % от съставките са органичност, например при свързване на таблетките в хранителните добавки, за което се използват помощни вещества.
- до 70 % органичност
- до 50 % органичност
- и най-ниският стандарт на органичност – има само някакви съставки с органичен произход.

Определението „Органик” или „Био” означава:
- суровината - плодове, зеленчуци или други култури – са отгледани специално за тази цел в екологично чист район;
- пръстта, върху която е отгледана съответната култура, не е била третирана със синтетични торове и пестициди в период от три години;
- в състава на продукта не присъстват генно модифицирани съставки, нито такива, изложени на радиация;
- грижите за отглеждане, прибиране, обработване и доставяне на културите, използвани в органичната храна, козметика или стоки за бита трябва да са съобразени със защитата на околната среда – т.е. производството да е екологично;
- по време на производството не са унищожавани дървета;
- продуктът не е тестван върху животни.

Най-сигурният начин да си купим био храна, дрехи или козметика е от специализиран магазин. В супермаркетите тези стоки са отделени на специален щанд. В България вече има както вносни, така и био стоки родно производство. Най-популярни са био храните - какао, кафе, чай, плодови сокове, хранителни добавки, сирене, кашкавал, мляко, мед, но също и козметика - сапуни, шампоани, кремове, червила, спирала за мигли и др.

Важно е да помним, че етикетът нищо не означава, ако няма сертификат, който да го удостоверява. Те също имат срок на годност – от една до три години. Би трябвало всеки магазин, който продава такива продукти, да притежава копие от актуален документ. Сертификатите са като Нобелова награда за даден продукт – атестат за най-високо качество. А ние, потребителите, трябва да се научим да го изискваме. Да не пестим от времето си, а да сигнализираме инспектиращите органи. Няма как да отвърнем на удара на недобросъвестните производители, освен с широка потребителска култура и будна гражданска съвест.

Био козметиката предпазва кожата
Умеем ли да разчитаме етикетите на храните?
Купете си български боб от Китай

 

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Maya ( преди 11 години )
Saglasna sam s teb Gery.Az sam na sashtoto mneni ,che BIO-e za hora koito znaqt kakvo iskat,koito znaqt kak da se grijat za sebesi i koito se obichat,no sa malko takiva tip hora!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Geri ( преди 11 години )
Не знам дали е за Богаташи и т.нат., но веднъж минал на био, няма връщане назад. Останалата храна просто не е толкова вкусна. Затова по-правилно е да се каже че био е за хората които се уважават и които обичат истинските неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
inj.Andreeva ( преди 11 години )
БИО-продукти за Богаташи,Императори и Олигарси ЕКО-продукти за Елитни Капитолийци и Олигарси А отаналите?-какво ще ги правите?ХИПОПОТАМ( ХИ ПО ПО НАЙ ТАМ)Я го вижте оня там какъв голям хипопотам!...От знатните велможи, дето са дебелокожиБос е и дебеловрат, но е много гьон-суратДо шия е затънал в кал, но с уста голяма е зиналИска всичко да прилапа, затиснато под тежката му лапаХора! Бягайте далече! ( от дебелокожото човече)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар