Майчинство

Съвети към родителите на заекващи деца

11.12.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Съвети към родителите на заекващи деца

1. Не прекъсвайте детето си по време на говорене. Изслушайте търпеливо какво иска да каже и едва след това може да го помолите да повтори казаното, след като си поеме въздух, бавно и спокойно. НО САМО ВЕДНЪЖ!

2. Гледайте детето си в очите, когато то Ви говори. Не отклонявайте поглед настрани. Така демонстрирате досада и го карате да се чувства виновно.

3. Не говорете НИКОГА пред други хора в присъствие на детето за неговото заекване и че това ви създава проблем. Така го карате да се чувства виновно.

4. Вие сте ДЛЪЖНИ да поговорите с детето си за неговото заекване, спокойно да му обясните, че наистина има малък проблем, но Вие ще му помогнете да го преодолее. Прикриването на истината само засилва безпокойството на детето Ви. Важно е то да усети, че Вие сте до него и може да разчита на Вас!

5. Не показвайте пред заекващото си дете, че се безпокоите за неговото заекване. Вашето безпокойство ще го накара да се чувства виновно пред вас, а чувството за вина е много силна психотравма.

6. Организирайте живота на детето си! Дневният режим и достатъчно сън са изключително важни, както за общото състояние на детето, така и за неговия говор.

7. Нека детето започне да се занимава с някакъв спорт – индивидуален, без много емоции и викане. Например плуване, тенис, шах, танци и др. Така то ще калява волята си и ще си създаде самочувствие.

8. Не прекарвайте почивката си със заекващото дете на море. Морето и слънцето изнервят и уморяват и водят до засилване на заекването. За предпочитане е да отидете на планина.

9. Ако някой от семейството (най-често майката) говорят бързо и напрегнато, нека се опитат да намалят скоростта на говорене. Бързото говорене на родителите се отразява изключително неблагоприятно върху заекващото дете и неговото заекване.

Коментирай