Майчинство

Митове за високата температура

23.07.2012г. / 16 00ч.
Нина Иванова
Митове за високата температура

Зима или лято – настинка и вируси винаги има. Високата температура е най-големият страх на всеки родител. Усетите ли, че детето е вдигнало малко над 38 градуса температура и сте готови да хукнете към „Пирогов“. Успокойте се, високата температура не е наш враг, напротив, тя помага на организма да се пребори с появилата се инфекция. За да помогнете на детето си в тази ситуация трябва да сте наясно с няколко важни факти, както и неверни митове, свързани с високата температура:

Мит: Високата температура причинява гърчове.

Факт: Много от децата, получили фебрилни гърчове, ги получават не от високата температура, а от бързо покачващата се температура. Разликата е огромна и много от децата, получавали фебрилни гърчове не са вдигали висока температура до този момент.

Мит: Висока температура е над 37 градуса.

Факт: За висока температура, налагаща прием на медикаменти се счита тази над 38 градуса, дори над 38,5. Под тази температура лекари и педиатри считат, че организмът се бори с инфекцията със собствени сили и не бива да се намесваме с прием на лекарства.

Мит: Високата температура уврежда мозъка.

Факт: Много майки умират при мисълта за висока температура, знаейки от своите майки и баби, че тя уврежда фатално мозъка. Истината е, че треската не може да увреди мозъка, а само да помогне на тялото да се пребори с наличната инфекция, като ви покаже за съществуващия проблем.

Мит: Свалянето на температурата премахва инфекцията.

Факт: Свалянето на високата температура само облекчава болния. За да лекувате инфекцията е необходима консултация с лекар.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати