Майчинство

Подготовка за детската ясла

Как да подготвим психически детето за детска ясла

04.09.2012г. / 10 55ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Един от важните периоди в развитието на детето е тръгването на ясла или детска градина. Това е първата стъпка към социализацията на детето, както и към начало на неговата автономност от родителите, най-вече от майката.

Особен период, който някои деца приемат трудно, заради привързаността към майката. Ако и вие се страхувате от раздялата с детето, добре е да го приготвите от по-рано за промяната.

В зависимост от това, къде се намира детската ясла, може да се разхождате периодично до там с детето. Показвайте му, обяснете му с прости думички какво представлява. Разкажете му колко много деца се събират там, докато мама и татко са на работа, как се забавляват. Подскажете му, че там ще намери много нови приятелчета, с които да играе на любимите си игри.

Поне няколко пъти на ден споменавайте под различен претекст яслата/градината, за да може детето да свиква с израза и значението на яслата.

Оставете си 1-2 седмици отпуск, когато детето тръгне в средата на септември или началото на октомври на ясла. Имайте предвид, че промяната за детето е огромна и може да се окаже изключително трудна за приемането. Ще има сълзи, сърцераздирателни сцени, които ще ви разстройват, но трябва да сте твърда. В първите дни педагозите съветват детето да прекарва само сутрешните часове в яслата, а след това някой близък да го прибира. Това ще продължи няколко дни, може и седмици, докато детето привикне към новата ситуация.

За улеснение на детето ще е добре, ако сте успели да махнете памперса и сте го приучили на гърне. Обикновено много родители разчитат на учителките в яслата да се занимават с децата и да ги учат на гърне. Но положението днес е по-различно – 2 учителки да слагат на гърне около 25-30 деца е невъзможно. Затова постарайте се да го научите вкъщи на самостоятелност, за да му е по-лесно в яслата и стресът за детето да е по-малък.

 

Прочетете още:

Коментирай