Майчинство

Как да събудим нежно децата за детска градина и училище?

Хитри съвети как правилно да събудим детето

19.09.2012г. / 15 14ч.
Надежда Маринова
Снимка: Мартин Николаев

Снимка: Мартин Николаев

Ние, възрастните, сме свикнали да ставаме от сън с мисълта „Трябва да стана!“. Психолозите съветват да забравим думата „трябва“, когато събуждаме детето за детската градина и малките ученици за училище. Ако събуждането е неприятно, стресиращо и нервно, това ще остави неприятен спомен за цял живот. Дисциплината и добрите навици се изграждат постепенно, но са най-трайни, когато са придобити още в ранна детска възраст.

Има начини, които облекчават процеса на преход от сън към бодърстване при децата. Ето няколко идеи:

1. Който рано ляга, рано става

Има такава българска детска песничка. Запишете я на диск и често я пускайте, дори я пейте заедно с детето. Така събуждането ще се превърне във весела игра.

2. Ритуали за събуждане

Както има ритуали за заспиване, така си изградете ваши малки стъпки за събуждане. Научете го, че не бива да става рязко от леглото. Измислете весела гимнастика още докато е под завивките:

  • протягане на двете ръце и завъртане на китките;
  • събиране на дланите и потриването им една в друга;
  • свиване на едното краче в коляното, опъването му и показването му изпод одеалото (може да го пощипнете за „Добро утро!“). Същото упражнение повтаряте с другото краче.
  • двете му ръце нежно поглаждат косата, челото, очите, носа, бузките и им казват „Добро утро!“.
  • измислете ваши думи за събуждане на частите на тялото: „Събуждай се, краченце, коремче, ръчички, очички! Чака ви много интересен ден!“.

4. Отиграйте ритуала за събуждане с плюшени играчки или кукли.

5. Следва миене на лице, очи и зъби. Някои майки предпочитат зъбите да се мият след закуска.

6. Строен дневен режим

Лесното събуждане е гарантирано, ако имате добре организиран дневен режим. Въведете правила за вечерта, които ще улеснят заспиването и съответно – събуждането на другата сутрин. Само здравия сън през нощта ще доведе до бодър ден. Не позволявайте стоене до късно, гледане на телевизия или игри на компютъра, които са свързани с напрежение и агресия, защото те може да влошат съня на детето.

7. Лека вечеря

Вечерята трябва да е лека, без газирани напитки, какао и Кока-кола. Плодовете не са добре дошли преди сън. Научете го да пие билков чай – децата много обичат чай от горски плодове.

 

Прочетете още:

Коментирай