Майчинство

Как да повдигнете самочувствието на дъщеря си

Трудно и сложно е да отгледате младо момиче с високо самочувствие и самоувереност, особено в пубертета

02.01.2013г. / 15 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да се отгледа и възпита момиче е трудна задача. Особено в периода на пубертета, когато самочувствието им рязко спада, поради множество различни причини (акне, болезнена менструация, малки/големи гърди, несподелена любов и т. н.). Има ли начин обаче да успеете да отгледате момиче с високо самочувствие, без да се стига до крайности в характера, разбира се. Просто едно дете, което знае добре какви качества притежава и как ги използва в своя полза. Това не е никак малко за свят като нашия, в който самочувствието е задължително, за да оцелееш.

Свързани статии

За да възпитате детето си да се обича такова, каквото е, особено, когато е девойка, най-добрият и ефективен начин е вашият личен пример. Демонстрирайки любов към себе си и близките си, няма как децата ви да не го забележат и да не поискат да приличат на вас.

Говорете с дъщеря си, подчертавайте непрекъснато положителните й качества, дори и визуално. В никакъв случай не го превръщайте в излишно хвалене за щяло и нещяло, защото децата са много сензитивни и веднага ще усетят фалша.

Старайте се да излъчвате позитивизъм и да пренебрегвате общоприети норми, които не влизат във вашата ценностна система, като например начина на обличане и теглото.

Ако повтаряте на дъщеря си, че е надебеляла и трябва да мине на диета незабавно, няма как да възпитате дете със самочувствие. Напротив, вие ще й вмените, че не е достатъчно красива. А в пубертета това може да е фатално и да остави неизлечими следи в психиката й дълги години, след като този объркващ период отмине.

Коментирай
Свободно време