Майчинство

Всяка жена е свободна да избира – да има дете или не

Наистина ли искате да станете майка?

16.01.2013г. / 12 40ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тридесет и четири годишната Луиза Веси гради кариера и не мисли да става майка. След като завършва университета, тя си поставя за цел да стане успешна бизнес-лейди и милионерка. Луиза често работи до късно вечер, но за извънредните часове работа се самовъзнаграждава – пътува в кабриолет, гардеробът й е пълен със уникални скъпи дизайнерски дрехи. Няма си само едно – дете. И не съжалява за избора си.

Свързани статии

Луиза се чувства отлично. Не изпитва празнота в живота си. „Никога не съм искала да бъда майка и не мога да си представя бъдещето ми да е свързано с дете. Искам да постигна най-доброто, на което съм способна, а детето само ще ми пречи.“

Тя е убедена, че майчинството ще попречи на кариерата й и ще я направи нещастна. За да реализира на 100 % своя интелектуален потенциал, не може да си позволи да стане майка.

Мнението на Луиза със сигурност няма да се хареса на много майки. Неотдавна изследване във Великобритания показало, че една четвърт от британките на възраст между 40 и 44 години, които имат университетска степен магистър, не са раждали. Колкото по-успешна е жената в професията си и по-образована, толкова по-малка е вероятността тя да стане майка. До тези изводи стига писателката Джесика Валенти в книгата си „Защо да раждаме деца?“ (Why Have Kids?), пише Pravda.ru.

„Възпитанието на децата е много изморително и неблагодарно занимание – разказва Валенти. – Мнозинството от жените, които нямат деца, имат добро образование и благоустроен живот.“

Писателката хвърля ръкавица към общественото мнение като поставя под съмнение широко разпространеното схващане, че майчинството е свято задължение на всяка жена и неземно блаженство.

Идеята за майчинството не е толкова привлекателна за жените, които има какво да губят. Терапевтката Мариса Пир казва, че жените все пак проявяват завиден разсъдък при решението си да имат деца. „Последните изследвания показват, че интелектът се предава по майчина линия, а не по бащина. Така че, ако умствено надарените и успешни жени не предадат своите гени, ще бъде много жалко за следващите поколения“.

„Много от моите приятелки с деца изглеждат с десет и повече години по-стари от мен, заради огромните грижи в семейството и хроничното недоспиване. Когато виждам жени с деца винаги ми изглеждат нещастни.“, споделя Луиза.

Тридесетгодишната Маргарет де Валуа, счетоводител в международна компания, разказва: „Когато навърших 33 години, започнах да се замислям за майчинството и се запитах: „Трябва ли ми дете?“. Тогава осъзнах, че мисля за майчинството като за проект, който трябва да свърша, а не за нещо, което искам да направя от сърце.“

В книгата си Джесика Валенти, щастлива майка на двегодишна дъщеря, утвърждава, че майчинството е щастие. И това не е просто мит, защото у всяка жена съществува майчински инстинкт. Джесика оспорва мнението, че майчинството е най-сложната работа на света. Това просто е ловък начин да дадеш на жените с ниска самооценка усещането за собствена значимост. А жените с остър ум ще намерят множество позитивни страни, а не непрекъснато да мислят с какво да нахранят детето си на обяд.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
мими ( преди 11 години )
евала за статията!най-сетне някой да каже,че майчинството не е нещо сакрално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 8 rate down comment
крис ( преди 11 години )
По-голяма глупост не бях чел до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар