Майчинство

Нормално ли е да обичам едното си дете повече от другото?

Любов по равно и за двете деца

07.02.2013г. / 16 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Жените с две и повече деца често се притесняват, че привързаността им към тях е различна. Към някое майката може да чувства по-голямо разположение, а другото да го усеща като не толкова любимо.

Психолозите успокояват, че е нормално да изпитваме различна обич към децата си. Основната причина е това, че ги раждаме в различни периоди от живота си – на различна възраст, когато имаме различни приоритети. Почти винаги с годините поумняваме, ставаме по-спокойни или напротив – заради житейски проблеми ставаме сприхави и нетърпеливи.

Първия път може да гледаме бебе и да завършваме университет едновременно, а втория път – да гоним кариера и да дундуркаме второто си дете. Житейските ни препятствия също са различни, може да се появи проблем с жилището или с болни родители, които да ангажират част от майчиното ни време.

Понякога дори самите деца ревнуват: „Ти обичаш Митко повече от мен“. Това автоматически поражда у майката чувство на вина. „Истина ли е? Нима съм лоша майка?“.

Любовта е трудно уловимо чувство. Няма как да се измери нито количеството й, нито силата й. Много често децата измерват любовта на родителите си с подаръците, които им правят. Това поне можем да се опитаме да направим – да изравним финансовото измерение на любовта.

Но най-важното е да помним, че в отношението си към детето влагаме част от себе си и да не спираме да повтаряме и да показваме на всичките си деца, че ги обичаме.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
kkkk ( преди 11 години )
Като ви чета коментарите... колко глупав народ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 4 rate down comment
Поли ( преди 11 години )
Който го е писал сигурно няма деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 6 rate down comment
dizzy1990 ( преди 11 години )
Истинската майчина любов е безусловна, тоест няма как да бъде повече или по-малко за някое от децата й, независимо дали едното дете успява, а другото не и независимо, че едното слуша повече, а другото по-малко. Ако майката прецени, ще подкрепи повече детето, което има нужда от повече грижи, но това не означава, че тя обича по-малко другите си деца, на които обръща по-малко внимание. Напротив - тя вярва в тях и знае, че те ще са достатъчно силни да се справят с някоя и друга трудност, която им се изпречи, а ако не могат, винаги ще намери време да помогне и на тях. Това е моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 7 rate down comment
Роси ( преди 11 години )
Рядко братя и сестри или две сестри се понасят като пораснат,още по-рядко се обичат. Не са верни тия приказки за кръвта и обичта между роднини. Винаги се намесват парите и наследството. НО и родителите са виновни, защото не обичат еднакво децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 1 rate down comment
оптимист ( преди 11 години )
Никога не може две деца да се обичат еднакво, особено ако са момиче и момче...В повечето случаи в България /останало от турско иго/ се дава проритет на момчето....поне при мен е така..азкато по-голяма отгледах брат си помагайки на майка ми...."за благодарност" всичко: апартамент, кола и къща прехвърлиха на него срещу гледане до живот...аз след като се омъжих все едно, че не съществувам/добре, че господ ми помага и имам къде да живея.../ стигна се дотам, че брат ми обяви майка ми за психически недобре и до къщата, където те живеят, нямам достъп...той я заключил/къщата/, и аз каквото и напазарувам на майка ми /тя нява ключ/ и го подавам през прозореца всяка седмица... и това е в 21 век...няма да се учудя, ако тя почине и той я погребе без да ми кажи...тъжно нали...но е вярно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар