Майчинство

Повече алергии сред родените с цезарово сечение деца

Намериха още една причина за детските алергии

26.02.2013г. / 13 32ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Децата, родени с цезарово сечение, страдат от алергии 5 пъти повече, отколкото децата, родени по естествен път. Това сочи изследване, проведено от д-р Кристина Джонсън, изучавала здравето на повече от 1200 новородени между 2003 и 2007 г. Данните са се обновявали четири пъти – през месец, половин година и два месеца след раждането, пише Риа Новости.

Свързани статии

Данните са получени от материали, взети през пъпната връв, анализ на кръвта на бебето и на родителите и кърмата на майката. Освен това учените изследвали състава на стомашния сок, семейната история на алергичните заболявания, особеностите на протичане на бременността, наличието на домашни животни, въздействието на цигарения дим, заболявания на бебето и лекуването му с лекарства.

По думите на автора при децата, родени с цезарово сечение, има склонност за наличието на „опасни“ микроорганизми в стомашно-чревния им тракт, които могат да ги направят по-невъзприемчиви към производството на антитела на имуноглобулин Е при въздействието на алергените. Този имуноглобулин е свързан с развитието на алергии и астма.

При подобно изследване лекарите установили, че родените по естествен път деца е възможно да имат по-голям коефициент на интелигентност в сравнение с тези, дошли на бял свят с цезарово сечение.

Коментирай