Майчинство

Агресивното дете е недоспало

Как компютрите атакуват мозъка на детето

14.03.2013г. / 15 30ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Родителите трябва да научат детето да спи пълноценно през нощта. Психоложката Таня Байрон казва, че подрастващите постоянно изпитват дефицит на сън, защото през нощта преживяват отново и отново лошите оценки в училище, проблемите с другарчетата, забележките на мама и татко към него или заради неправилно хранене, пише The Daily Mail.

Свързани статии

Това е истинска криза, засягаща децата и младите хора. Само във Великобритания проблеми със съня имат два милиона души от посочената възрастова група. Сред малките деца 65 % не си доспиват. В резултат на това те развиват хиперактивност и започват редица поведенчески проблеми, свързани с физическото и психическото развитие.

За това са виновни родителите, които позволяват на децата си да лягат късно, глезят ги с допълнителни късни похапвания преди сън и не организират строг режим на съня. Ситуацията се влошава от честото използване на мобилни телефони, компютри и всякакви други дигитални устройства.

Светлината от екраните нарушава работата на „вътрешните часове“ и затормозява освобождаването на хормона на съня – мелатонин. Психоложката препоръчва подрастващите да спят по девет часа на денонощие, а според наблюденията от нейната практика сега децата спят не повече от шест часа.

Коментирай