Майчинство

Как майките прехранват бебетата си и рискуват здравето им

Наднорменото тегло започва при деца, които не са кърмени

18.03.2013г. / 17 25ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Три четвърти от децата приемат повече калории, отколкото са им нужни, а това повишава риска от затлъстяване в зряла възраст, сочи изследване на британски учени. Количеството на калориите, необходими на детето, зависят от възрастта, активността му и скоростта на растеж.

Свързани статии

Средно бебетата до 6 месеца трябва да приемат не повече от 600 калории на ден, а от 6 до 12-месечна възраст – не повече от 750 калории. На практика се получава така, че 75 % от малките деца приемат с около 100 калории дневно повече, пише Meddaily.

Проблемът е свързан най-вече с калоричното детско пюре. В риск са и бебетата, които не се кърмят, а се хранят с по-калорична от майчиното мляко храна. Причината е, че когато бебето суче, то престава да яде, когато се насити, а когато се храни с шише, то трябва да изпие цялото съдържание.

С времето децата се научават да искат още храна и майките им дават – все повече и често нездравословна. В резултат на това бебетата на адаптирано мляко до края на първата си годинка прибавят към теглото си допълнителни 500 г.

Тенденцията продължава и в детската градина, когато децата излизат сутрин от вкъщи с шоколадови десерти, бонбони и чипсове в джобчето, което също е една от причините за наднормено тегло в по-късна възраст.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Не е вярно. Личен опит: когато бебето е заситено и не иска повече, колкото и да му буташ шишето в устата - няма да пие (най-много да го накараш да повърне всичко ако си по-настоятелен). Всяко дете си е различно и всичко зависи от родителите и това какво ще му предложат докато расте - разбира се всички деца обичат бързите и нездравословни храни, но не бива да я карат само на тях. Родителите решават за това, не децата сами. Просто се иска да си последователен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време