Майчинство

Колко умно ще е детето ви?

Високата интелигентност влияе върху успехите в живота

22.03.2013г. / 15 30ч.
Аз жената
Снимка: Laura

Снимка: Laura

Интелектуалните способности на детето зависят в 40 % от гените. До такъв извод са стигнали австралийски учени от университета в Куинсланд. Те изучавали данните от ДНК и показателя за интелигентност на IQ на 10000 деца на възраст между 6 и 18 години, живеещи в Австралия, Великобритания, Холандия и САЩ.

Свързани статии

Проучването показало, че от 20 до 40 % от IQ при децата е свързано с генетически фактори и по-специално с гена FNBP1L или еднонуклеиден полиформизъм. Въпреки това в конкретното изследване учените не могли да определят ген от тази група, който може значително да влияе върху интелекта на детето. И все пак заключението им е, че съвместното действие на тази група гени повишава вероятността от високи показатели на IQ до 40 %.

Изследването в тази посока е много важно не само заради определянето на IQ, но и защото се знае, че интелектът влияе на продължителността и успехите в живота на човек.

Има множество изследвания в тази област. Някои твърдят, че интелектът зависи от жанра музика, която слушат, като любителите на класическата музика са най-умни, а тези, които предпочитат RMB и рапърска музика – в по-малка степен. Други важни фактори да блестим с ум и разум са връзките между клетките на мозъка и жизнения опит.

Коментирай