Майчинство

Да се справим с вечно течащия нос

Огромен проблем е при децата в яслата

27.09.2013г. / 11 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

От септември, та чак до април-май не можете да се справите с този досаден и вечен проблем при децата – течащия нос! Особено при малчуганите, които посещават детска ясла или градина и все още изграждат имунитет. При тях хремата постепенно се превръща в хронична, за съжаление. Което обаче след себе си носи множество неприятни последствия – връщат детето от градина, вие трябва непрекъснато да взимате болничен, за да го гледате, шефът ви гледа на кръв, детето се влошава, започва да кашля, стига се до диагноза бронхит и нещата се завъртат в най-неприятния омразен порочен кръг. Познато, нали?

Няма панацея, която да ви измъкне от този омагьосан кръг, но съществуват алтернативни начини на лекарствата, с които да се опитате да окажете превенция на детето или да облекчите симптомите на хремата почти до минимум.

Гердан от чесън

Хремата в съчетание с болки в гърлото е много неприятен проблем и може да се опитате да облекчите състоянието и на вас, и на детето, връзвайки гердан от чесън на врата, с който се преспива една нощ. В една памучна кърпа слагате намачкани скилидки чесън и връзвате кърпата около врата, така че да се усеща близо до кожата. Облекчава болките в гърлото и отпушва нослето.

Физиологични разтвори и натурална морска вода

Използването на физиологичен разтвор, дори и без да е болно детето, като превантивна мярка е много ефективно. Продават се и различни продукти с натурална морска вода, действат добре и отпушват носа. За добър ефект се препоръчва и продължителна употреба, тъй като всяко хомеопатично или натурално средство за лечение изисква повече време, за да подейства.

Сок от лимон

Превантивно приготвяйте сок от прясно изцедени лимони с няколко лъжички мед. Голямото съдържание на витамин C ще бъде само от полза и ще подкрепи имунната система на детето.

Слагайте овлажнител в стаята, в която спи детето или купа с вода, за да овлажнява въздуха. Изсушаването на въздуха в затвореното помещение ще обостри хремата и ще причини болки в гърлото на детето.

Шуслерова сол 3 – при силна хрема давайте на детето (помага и на възрастни) по 2 таблетки от солта 3 пъти на ден, до отшумяване на симптомите.

Клеева тинктура

Свързани статии

За подсилване на имунната система, действа много ефективно и при деца, и при възрастни. При деца, по-малки от 3 години е необходима консултация с лекар, защото е възможно да предизвика алергична реакция към меда.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е сериозен помощник в борбата с настинките и не бива да подценявате силата му. Добавяйте сутрин към чая на детето ситно нарязани парченца джинджифил и скоро ще усетите подобрение в състоянието му.

Ако течащият нос и хремата не отшумят за две седмици, консултирайте се с лекар за възможна проява на алергична реакция на детето.

Коментирай