Майчинство

340 лева да станат майчинските, както и минималната заплата

Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че се обсъжда идея майчинските за отглеждане на дете от 1 до 2 години да станат 340 лева

30.09.2013г. / 14 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г., заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. От БСП твърдо настояваха да има покачване на минималната заплата, съобщава dnes.bg.

Те дори настояваха това да стане от тази година, но в последствие се реши, че трябва да се работи за вдигането й от първи януари догодина.

Свързани статии

Има идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., каза още министърът. Той отбеляза обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура, не е коректно отделни елементи от нея да бъдат изпреварващо представяни. Вдигането на обезщетението за отглеждане на дете също е един от социалните ангажименти на левицата. Миналата седмица Корнелия Нинова категорично заяви, че левицата няма да отстъпи от тези свои обещания.

С колко ще нараснат пенсиите ще стане ясно, след като излязат окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията. Но отбеляза, че при всички положения с оглед на ниската инфлация се очертава този процент да не бъде висок, „колкото ни се иска“.

Коментирай