Майчинство

За какво подсказват детските рисунки?

Щастие, депресия, ниско самочувствие

11.10.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всички деца обичат да се забавляват, създавайки красиви, или не чак толкова красиви рисунки. Без значение дали следите по белия лист са оставени с моливи, пастели или боички, те винаги са отражение на вътрешния свят на малките. Често възрастните смятат, че децата не забелязват и не разбират много неща. Истината е, че те са не само любопитни, но и наблюдателни.

Невинаги имат смелостта да изразят открито своите емоции, били те положителни или отрицателни. Но пък затова можете да разберете много за техния малък вътрешен свят по рисунките, които създават. Те могат да ви подскажат за евентуален проблем, желание на малките, за това как се развиват децата и т. н.

Всяка фигура и детайл са от значение. Няма как да обхванем всички възможни идеи на децата, но ще обърнем внимание на най-основните.

Внезапна промяна в рисунките

Чудовищата, оръжията, призраци, картини на насилие, невинаги са отражение на детските филмчета, които малките гледат. Рисунката може да значи, че детето е подтиснато от възрастен, приятелче, че се упражнява насилие над него. Призраците могат да значат лоши сънища.

Цветовете, с които се рисува също предават настроенията на малките. Честото използване на черно, червено и по-тъмни цветове може да означава депресия, чувство за ограничение, агресия към него или това, че детето е агресивно към връстниците си.

Жълто, оранжево, зелено и синьо показват щастливи моменти. Децата, които рисуват с топли цветове са импулсивни, енергични и са приятелски настроени към останалите.

Студените цветове често показват изолираност и затвореност. Обикновено тези деца играят сами.

Рисунки на семейството

Често липсата на родител или конфликтни ситуации могат да бъдат изобразени в детските рисунки. Има рисунки, в които са изобразени мама, братчето и сестричето, които играят заедно на топка, а таткото е нарисуван някъде встрани. Това подсказва, че в семейството отборните игри и забавления липсват. Често когато децата биха искали да имат братче или сестриче, подсказват това желание на родителите, рисувайки ги върху белия лист.

Свързани статии

Едни от най-честите рисунки са тези на човешки фигури. Има значение дали те са нарисувани с ръце или липсват такива, дали фигурата има големи зъби, уста, очи или липсват такива. Тези фигури обикновено подсказват за конфликти, ниско самочувствие, несигурност, които усеща детето (ако рисува себе си като грозно същество или дребно човече).

Къщичка с дърво край нея

Също често срещана рисунка. Може да означава, че детето се чувства приятно в семейната среда, че усеща любовта на мама и татко. Но може да означава копнеж за сигурен дом и родители, които да се обичат.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай