Майчинство

Храни за стимулация на кърмата

Спанак и...

24.10.2013г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

След раждането на бебето повечето майки избират да кърмят, защото знаят, че майчиното мляко е изключително важно за бебето. Но с кърменето почти винаги идва притеснението, че кърмата не е достатъчна или че не е хубава. Докато кърми жената е добре да консумира определени храни, които стимулират производството на кърма и подобряват нейното качество.

От друга страна родилката иска бързо да възстанови предишната си фигура и започва да спазва диети, бедни на храни, съдържащи важни витамин и и минерали. Има храни, които са лактогенни (образуващи кърма), които ще ви помогнат да се върнете в добра форма скоро след раждането и няма да нарушат качеството на кърмата.

Овесена каша

Направете овесената каша част от вашата здравословна закуска. Тя ще ви помогне да намалите нивата на холестерола и да поддържате нормално кръвно налягане. Най- важното при нейната консумация е, че помага на тялото да освободи окситоцин, хормон участващ в производството на кърма.

Спанак

Нуждаете се от него не само по време на бременност, но и докато кърмите, защото е богат източник на витамин K, А и на фолиева киселина. Спанакът съдържа фитоестрогени, които са важни за здравето на гърдите и подпомагат производството на кърма.

Моркови

Морковите също съдържат фитоестрогени и витамин А. За да имате енергия, пийте всекидневно пресен сок от моркови.

Хумус

Хумусът също може да бъде вашето първо хранене за деня. Богат е на протеини и е важна лактогенна храна.

Папая

С този плод не само ще стопите излишните килограми, но и ще увеличите кърмата. Съдържа вещества, които помагат на майката да се отпусне.

Аспержи

Богати на фибри, освен, че са афродизиак, те съдържат незаменими аминокиселини, подобряващи качеството на кърмата. Хапвайте повече от тях, защото съдържат големи количества фибри, фолиева киселина и витамини A, C и K.

Свързани статии

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на сложни въглехидрати, дава енергия на кърмещата майка и е част от редица здравословни диети. Неговата консумация помага за производството на пролактин, хормон, който е ключов за лактацията.

Кайсии

Сушени или пресни, те ще доставят на организма ви необходимите количества калций и фибри. Сушените кайсии дават много енергия и стимулират отделянето на пролактин.

Риба

Консумирайте 2 пъти седмично риба, за да подобрите качеството на кърмата.

Не забравяйте да хапвате и повече орехи и бадеми.

Коментирай