Майчинство

Ранно диагностициране на аутизма

Аутизмът може да бъде диагностициран още в първите месеци от раждането

19.11.2013г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Аутизмът е състояние, което засяга развитието на мозъка и оттам и поведението на човек. Неговите признаци се проявяват още в ранна детска възраст. Според учени бебетата с аутизъм могат да се разпознаят по това как се борят да установят контакт с очите още в първите няколко месеца от живота им. Това може да помогне на лекарите да диагностицират това състояние, когато то е съвсем в началото.

Защо е важно ранното диагностициране?

Професор Тони Атууд, специалист от клиниката в Бризбейн споделя, че благодарение на нови методи на изследване на аутизъм специалистите ще могат да се опитат да подобрят невронните връзки в рамките на части от мозъка, които участват в социалното общуване.

Учени от Emory University в САЩ използват технология за следене на погледа. Доктор Уорън Джоунс и доктор Ейми Клайн изследвали 59 бебета, които са изложени на висок риск от аутизъм. Това са бебета, които имат братя или сестри диагностицирани с това състояние. В изследването са били наблюдавани и бебета с нисък риск към аутизъм.

Свързани статии

Те проследили деца от първите им месеци до тригодишна възраст. Учените открили, че контактът с очите, който правят бебетата с аутизъм намалява още през първите няколко седмици от техния живот. Доктор Джоунс споделя пред BBC News, че това са най-ранните признаци на аутизъм, които са наблюдавали.

За изследването е използвано високотехнологично оборудване. Доктор Джоунс добавя, че при кърмачетата с аутизъм контактът с очите намалява още през първите шест месеца. Специалистите съветват родителите да следят за контакта, който правят децата с очите си както и за звуците, които издават и за изражението на лицето им. Също така, ако нещо в поведението на бебето ви обезпокоява да се обърнете за съвет към педиатър.

Коментирай