Майчинство

Съвети за лесно приспиване на децата

Начини за подпомагане на здравия и продължителен сън през нощта

27.12.2013г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Когато в семейството се появи нов малък член, цялото ви ежедневие се променя – режимът, сънят, свободното време, ангажиментите. Все още се учите да разпознавате кога бебето ви има нужда от сън и кога е гладно. Не сте си изградили техники, с които по-лесно да успеете да го нахраните или приспите?

В такъв случай бихте се поинтересували от техниките за бързо приспиване и начини да помогнете на бебето си да спи през цялата нощ, които ще ви предложим!

По статистика след деветия месец бебето започва да спи по-дълго време. Но това едва ли ви успокоява ако сте будни с бебето на ръце, а часът е 3 посред нощ. Мисълта, че ще спите нормално след месеци ви ужасява? Тогава използвайте следните техники, за да си отпочинете хубаво през нощта. Все пак трябва да сте готови за нови предизвикателства с вашето бебче на следващия ден!

Като за начало се настройте реалистично към ситуацията. Това може да ви предпази от психически срив през будните дълги нощи. През първите 4 седмици бебето спи между 15 и 18 часа на денонощие, но сънят не е постоянен, а обхваща 7 различни диапазона. Не е както при възрастните – главно през нощта.

Между втория и шестия месец вашето бебе ще започне да формира свои навици по отношение на съня. Всяко мъниче е индивидуална личност, така че вашата задача е да проследите в кои диапазони най-дълбоко се унася вашето бебче.

Използвайте така наречените „бели шумове“. Пуснете тиха и приятна музика. Една от най-големите заблуди е, че бебето задължително трябва да спи в тиха стая. Повечето бебета всъщност предпочитат наоколо да има някакъв шум. Можете да пуснете също запис с някакви природни шумове, като звук от морски вълни, тих вятър, чуруликане на птици, шум на листата на дърво и много други.

Опитайте се да научите бебето ви да суче, докато спи. Много майки споделят, че това им е помогнало особено много. Направете го като вземете много внимателно бебето ви докато спи, нахранете го леко и бавно, и след това го върнете в креватчето. Звучи малко налудничаво, но действа! Това помага на бебето да издържи повече преди да огладнее отново и да се събуди. Това е много полезно и за бебето и за вас, ако то все още продължава да се събужда през нощта, плачейки за мляко. Разбира се, това не проработва с всяко бебе, но не ви пречи да опитате!

Според някои теории е добре бебето да се повива стегнато, досущ като в древността. Смята се, че това помага бебето да не се буди от собствените си хаотични движения и му помага да спи по-продължителен и здрав сън. Използвайте този метод през първите 4 месеца. Стегнатото одеялце постепенно ще стане ненужно. Бебето ви ще ви подскаже кога вече няма нужда от него като започне само да се развива.

Опитайте се да сведете нощните събуждания до минимум. Нормално е всички бебета да се будят през нощта, но опитайте да накарате вашето да заспи само отново. Дръжте осветлението много слабо, така че като отвори очички да не види нищо интересно, което да привлече вниманието му. Не му говорете, не го заигравайте. Не е нужно да сменяте пелените на бебето всеки път, щом ги намокри. Може да почака още мъничко! Ако пък бебчето ви изцапа още по-цветно пелената, погрижете се да я смените на слаба светлина и възможно най-тихо.

За да приспите бебето си измислете най-различни движения, които да изпълнявате с него на ръце. По време на бременността през деня вие сте били в постоянно движение, а бебето ви е спяло през повечето време. И обратно – през нощта, когато вие спите, бебето будува, съответно се движи повече. Затова през първите месеци след раждането режимът му наподобява този в корема на майката.

Разхождайте се из къщата, правете това, което имате да правите с бебето на гръб или отпред, завързано като „кенгуру“, или го люшкайте на бебешката люлка. С напредване на възрастта нуждата от постоянно движение за приспиване ще намалее.

Бебето инстинктивно разпознава миризмата на майка си, тъй като я свързва с гушкането на мама, когато тя го притиска до себе си, за да го кърми. Така че, за да приспите по-лесно мъничето си, се погрижете в близост до него да има одеяло, което е поело от вашата миризма. Например, докато го кърмите, увивайте около себе си и бебешкото одеяло, така че да може да поеме от миризмата ви. След това го използвайте при приспиването на вашето дете.

Свързани статии

Опитайте се да изградите рутина, която да спазвате редовно. Например, като минете през банята, прочетете една книжка и след това – към креватчето. Изградете си традиция, която да носи успокояващ ефект за бебето. След къпането го обличайте в затоплена пижамка, след като се сгушите и разгледате любимата му книжка, то инстинктивно ще изгради асоциация, че този ритуал говори, че е време за лягане.

Слагайте бебето си да спи по едно и също време. След навършване на втория месец е добре да започнете да регулирате хаотичните дремки, така че бебето ви да свикне с режима, който му поставяте. Добре е не само за вас, но и за него, вместо да заспи, когато вече е крайно преуморено. Когато това е така и сънят на бебето няма да е достатъчно спокоен, то ще мърда, ще е активно повече от нормалното, ще се буди от собствените си движения. Регулярните дремки помагат бебето да получи необходимата доза сън преди периодът на преумора да е настъпил.

В крайна сметка вашият инстинкт ще ви подскаже най-добре какво да правите, както и вашето дете. Както всички хора, така и то носи своя индивидуалност и с действията си ще ви подскаже как точно да подхождате към него. Децата растат толкова бързо, че тъкмо когато сте открили някакъв подход, то преминава в друга възраст, друг период с други особености и нужди. Научете се да променяте подхода адекватно за всеки период от живота.

Коментирай