Майчинство

Ценни съвети за мъжките майки

Как да направите от момчето си истински мъж, с когото да се гордеете

30.12.2013г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

У всяка майка се появяват хиляди въпроси – дали ще успее да възпита добри хора, отговорни бащи, любящи съпрузи, изобщо – качествени хора. Понякога чувството на безсилие поражда страх от несправяне. Никой не знае отговорите на тези въпроси, но едно е сигурно – всяка майка прави всички усилия с една едничка цел – да отгледа по възможно най-добрия начин децата си.

За да бъдете още по-толерантни към синовете си, специално ви предлагаме няколко неща, върху които да помислите. Така ще направите отношенията си още по-силни и пълноценни.

Дайте шанс на младата дама, която ще измести вашето някогашно първо място в сърцето на сина ви. Позволете й да спечели доверието ви. Сигурни сме, че това ще означава много за сина ви. Това дори може да ви направи още по-близки. И всъщност ще разберете, че никога няма да сте на второ място!

Бъдете тайното оръжие на сина си. Показвайте му подкрепата си, нежността си, силата и стратегията, с която да поема ударите на живота. От малко детето ви ще се сблъсква с трудностите – още от детската площадка. Покажете му как мъжки да се справя, но да знае, че може да разчита на вас за съвет и рамо. Научете се да устоявате на желанието като орлица да изземвате цялата му болка и да наказвате със замах онези, които са наранили момчето ви.

Уважавайте бащата на сина си. Това ще помогне на момчето ви да изгради силен мъжки авторитет в съзнанието си, който да следва цял живот и от който да се учи. Когато родителите изпитват обич и уважение един към друг, това печели децата и ги кара да се чувстват на сигурно място у дома.

Обграждайте сина си със силни женски образи, когато това е възможно. Накарайте го да уважава силната женственост, да търси за себе си подобен модел. Нека разбере и оцени силата и смелостта, която една жена е способна да притежава.

Научете го как да се отнася с дамите. Много е важно да не остава на заден план кавалерството. В който и век да живеем това са ценности, които винаги правят силно и най-вече добро впечатление на всяка млада дама. Така не само синът ви ще бъде по-добър човек, но и ще разбере колко голямо уважение може да получи в замяна.

Оставяйте го да плаче, ако има нужда. Не бъдете от майките, които карат сина си да се чувства слаб и виновен, когато има нужда да поплаче. Ако се чувства тъжен, наранен или изпитва силна болка му покажете, че няма нищо лошо в това да изрази емоциите си както му идва отвътре. Всички можем да се преструваме, че мъжете не плачат, но знаем, че не е така.

Научете го да помага в домакинските задължения. Така не само ще възпитате у него чувство на мярка и грижа към дома, но и ще му помогнете да се научи как да се грижи добре сам за себе си. Най-важното за един мъж е да разчита на себе си, нали? И тук нямаме предвид да го превърнете в домакиня, а какво е важно, за да бъде външният му вид безупречен и домът в хармония.

Настоявайте да спазва добра хигиена. На всички жени е известно, че мъжете са способни на крайни гадости. В природата им е да не обръщат особено внимание на външния си вид. Не пропускайте да направите забележка за мръсните нокти, миризмата на крака или пот, лошия дъх. И колкото и да ви се сърдят, не ги оставяйте на мира. Ако занемарят външния си вид и като възрастни това може да повлияе зле на социалните им контакти.

Същевременно не забравяйте да го хвалите, когато е необходимо и да му правите комплименти. Награждавайте качествата, които според вас си заслужава да развива и притежава. Насърчавайте го, оформете чувството му за силна личност и укрепете доверието му в себе си и във вас.

Оставете сина си да ви обожава. Нека ви се възхищава, нека изразява обичта си! Позволявайте му да ви прегръща и целува, да ви прави комплименти. Това няма да го направи „женчо“, напротив – ще задълбочи уважението му към женствеността и красотата. Ще се научи да ги цени.

Бъдете честни със сина си. Опитайте се колкото се може повече да казвате истината, дори когато е трудно. Когато споделяте подходящи за възрастта неща, това възпитава у сина ви чувство на доверие, дава на думите ви стойност в неговите очи. Искреността ви задълбочава връзката помежду ви.

Насърчавайте сина си да изпълнява някакви действия по указание, например сглобяване на мебели. Можете да го накарате също да помогне на баща си да поправят колата. Развиването на техническите умения у мъжете е особено важно, тъй като в бъдеще им дават самочувствието, че могат да се справят с всяко предизвикателство. А и това заздравява моста между половете. Жените обичат да имат мъж до себе си, който умее да им е опора за неща, за които са безсилни.

Оставете момчетата да си бъдат момчета. В крайна сметка цялата мръсотия, бъркотия, кални обувки по килима, счупени играчки и какво ли още не ще си останат спомен от миналото. Така че, нека момчетата ви да лудуват, когато им е времето. Това е процес, през който всички преминават.

Свързани статии

Давайте му повече свобода. Поставяйте му граници, които са адекватни на възрастта му. Не го ограничавайте прекалено. Нека има високо самочувствие, все пак искате да порасне силен мъж, нали?

Насърчавайте го да говори. Няма по-добър начин за решаване на проблемите от говоренето. И това важи не само за мъжките рожби. Психическото здраве силно зависи от споделянето. Силата на съзнанието също.

Уважавайте мнението на момчето ви. Показвайте му, че искате да знаете какво мисли, питайте го, когато трябва да взимате трудно семейно решение. Важно е да знае, че е ценен член на семейството, който може да допринесе с идеите си за решаването на проблемите.

Много е хубаво да сте винаги заедно и да сте толкова близки, но трябва да знаете кога е уместно да се отдръпнете. Все пак, всички хора трябва да направят някои грешки, за да се научат сами как да се предпазват от тях в бъдеще. Колкото и да не искате да оставяте детето ви да страда, понякога е добре да го оставите да сгреши.

Коментирай