Майчинство

7 признака, подсказващи за диабет при децата

Често уриниране и загуба на тегло

05.03.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Милиони хора страдат от заболяването наречено диабет. То може да засегне както възрастните, така и децата. Повечето деца, които развиват болестта нямат друг член на семейството, диагностициран с този проблем.

Диабетът обикновено се диагностицира в ранна детска възраст. За всеки родител е шокираща новината, че детето страда от диабет. Въпреки това има симптоми, които могат да подскажат, че нещо не е наред и забелязани навреме, да помогнат да се намали риска от развитието на болестта.

Неутолима жажда

Децата, които страдат от диабет, но все още не са диагностицирани, изпитват неутолима жажда. Тази жажда се дължи на повишените нива на глюкоза в кръвта. Децата не само, че имат нужда от повече вода, но и предпочитат да консумират сладки и студени напитки.

Честото уриниране

Логично е след като детето приема много течности да уринира по-често. Възможно е нощно време да започне и да се напишква в леглото. При високи нива на глюкоза, кръвната захар се отделя чрез урината и това предизвиква често и обилно уриниране.

Загуба на тегло

Въпреки активността на децата, те не трябва да губят рязко от теглото си. Тяло, което не може да изразходва енергията от захарта, започва да губи мускулна маса и мазнини. Децата с диабет губят рязко и внезапно от телесното си тегло.

Свързани статии

Липса на енергия

Обърнете внимание на енергичността на детето. Нормално е децата да са активни, игриви, но ако забележите че детето е мудно и бързо се изморява, липсва му енергия, това може да е в следствие на това, че тялото не може да превърне захарта в енергия.

Повишен апетит

Когато детският организъм е лишен от енергия поради ниски нива на инсулин, детето може да изпитва по-често глад, въпреки че се храни обилно и редовно. От друга страна може да се наблюдава и и липса на апетит, който също е предупредителен знак за родителите.

Промени в зрението

При високи нива на кръвната захар глюкозата се превръща в очната леща в сорбитрол, който задържа много вода, което е причина за промяна на очната леща. Това може да е причина детето да вижда замъглено или да има други проблеми със зрението.

Гъбични инфекции

Срещат се при момиченцата, които страдат от диабет. Те могат да страдат от генитална гнойна инфекция.

Други признаци, които могат да подскажат за наличието на диабет са повръщане, болки в стомаха, ускорено дишане, зачервяване на лицето, дъх на ацетон и други.

Коментирай